Kto stavil na mraky, je bez snehu

Štefan Rimaj, Pravda | 09.01.2016 12:00
Kokava-Línia, lyžovačka Foto:
Trojkráľová lyžovačka v stredisku Kokava-Línia pritiahla na svahy okolo štyristo ľudí. Z toho štvrtinu z Maďarska.
Kým vo Vysokých a v Nízkych Tatrách je lyžovačka v plnom prúde, niektoré strediská na juhu Slovenska zostávajú zatvorené.

Lyžiarsku sezónu do týchto dní neotvorili napr. v lyžiarskom stredisku Skorušina pri Klenovci, v Látkach-Prašivej v okrese Detva či v Skicentre Lumík v Dačovom Lome v okrese Veľký Krtíš. V niektorých strediskách sa už síce lyžuje, no prevádzkovatelia za to vďačia iba technickému zasnežovaniu.

„U nás máme len asi dva či tri centimetre prírodného snehu, čo je strašne málo. Potrebovali by sme, keby napadlo minimálne dvadsať centimetrov snehu. Pokiaľ sa tak nestane a nedostaví sa k nám ani stabilné počasie s mínusovými teplotami, stredisko neotvoríme vôbec,“ hovorí vedúci lyžiarskeho strediska Skicentrum Lumík v Dačovom Lome Ľuboslav Mikula.

Predpovede počasia na najbližšie dní nie sú vôbec priaznivé. Kým na prelome rokov a v prvých januárových dňoch bolo na Slovensku mrazivé počasie, v ďalších dňoch nás už nič podobné nečaká. Podľa informácií zo stránky Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu nielen denné, ale dokonca aj nočné teploty hlavne na juhu Slovenska môžu byť niekde nad nulou. Napríklad od nedele do utorka budúceho týždňa sa predpokladajú nočné teploty na juhu na úrovni plus dva až tri stupne a denné až do siedmich stupňov nad nulou. Lyžiarske strediská z toho radosť nemajú.

„Momentálne sme bez snehu, máme len taký malý poprašok. A keďže nemáme zasnežovacie zariadenie, stredisko sme ani neotvorili,“ zdôraznil vedúci lyžiarskeho strediska Skorušina pri Klenovci Ondrej Mináč. O otvorení zimnej sezóny tam budú uvažovať len v prípade, ak napadne 25 až 30 centimetrov prírodného snehu. Ak by sa tak stalo a sezónu by otvorili, ceny by zostali na úrovni vlaňajška. To platí aj v Dačovom Lome. Stále sa nelyžuje ani v lyžiarskom stredisku Látky-Prašivá. Manažér strediska Ivan Matejka prízvukuje, že aj u nich majú málo prírodného snehu. „Napadlo ho len asi dva centimetre a potrebujeme aspoň pätnásť. A, samozrejme, opäť nám chýbajú aj mrazivejšie dni a noci,“ podčiarkol Matejka. Ak by stredisko predsa len otvorili, na lyžiarov by čakala 1¤180-metrová zjazdovka a dva lyžiarske vleky.

Aj keď počasie nepraje, lyžiari z juhu Slovenska napriek tomu nemusia za lyžovačkou cestovať do Vysokých, Nízkych Tatier či na Donovaly. Niektoré lyžiarske strediská v južnej časti stredného Slovenska zasnežili svoje svahy technickým snehom a už stihli privítať prvých lyžiarov. „Sezónu sme spustili 3. januára, máme 30 centimetrov umelého snehu. K dispozícii sú štyri vleky a lyžovačka na Somárskej lúke,“ povedal vedúci strediska Ski Centrum Kokava Línia František Auxt. Počas sviatku Troch kráľov sa do strediska prišlo lyžovať či sánkovať asi štyristo ľudí, z toho asi štvrtina z Maďarska. Ceny v porovnaní s vlaňajšou sezónou zostali nezmenené.

Počas sviatku Troch kráľov spustili lyžovačku aj v Ski Centre Košútka v Hriňovej. Vedúci strediska Peter Suja podotkol, že detskú zjazdovku spustili kvôli prázdninám už pred vyše týždňom. „Zasneženie veľkej zjazdovky technickým snehom bolo časovo o dosť náročnejšie, preto ten sklz,“ vysvetlil Suja. V stredisku je momentálne 30 centimetrov umelého snehu a lyžiari sa okrem utorkov a nedieľ môžu tešiť aj na nočnú lyžovačku. Ceny ani tu nemenili, no počas sviatkov bola cena skipasov trochu vyššia oproti tým, ktoré platia od štvrtka. Celodenný lístok stojí 17 eur. Podobné je to aj v stredisku Salamandra resort v Banskej Štiavnici, kde vianočné ceny striedajú nové, znížené priemerne o jedno až tri eurá.

Vedúci strediska Salamander Peter Klaus poznamenal, že lyžovačku spustili od 3. januára a na svahu majú asi 30 centimetrov technického snehu. K dispozícii je jedna lanovka a lyžiarsky svah dlhý 1 450 metrov. „Počas sviatočnej stredy si k nám prišlo zalyžovať vyše 850 ľudí,“ dodal Klaus.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ