Nemecký rozpočet má výrazný prebytok, pôjde na utečencov

ČTK | 09.01.2016 12:42
Prebytok nemeckého rozpočtu za minulý rok dosiahne viac ako desať miliárd eur, teda takmer dvojnásobok toho, s čím vláda počítala. Uviedol to nemecký časopis Der Spiegel.

To by malo pomôcť vláde vyrovnať sa s mimoriadnymi nákladmi na utečencov. Nemecká vláda očakáva prebytok šesť miliárd eur. Hovorca ministerstva financií správu odmietla potvrdiť aj poprieť.

Uviedla, že presné údaje sa teraz počítajú a konečné údaje by mohli byť zverejnené počas budúceho týždňa.

Nemecko nesie na svojich pleciach veľkú časť nákladov na najväčšiu utečeneckú krízu v Európe od druhej svetovej vojny. Len v minulom roku do krajiny dorazil viac ako jeden milión utečencov. Hospodársky inštitút DIW odhadol, že štátne výdavky na utečencov stúpnu z takmer šiestich miliárd eur v roku 2015 na 15 miliárd eur v roku 2016 a 17 miliárd eur v roku 2017.

Koalícia kancelárky Angely Merkelovej už odsúhlasila, že prevedie všetky peniaze z prebytku v minulom roku do rezerv určených na zaplatenie nákladov na ubytovanie a integráciu stoviek tisíc utečencov, ktorým bude udelený azyl.

Vyššia prebytok za rok 2015, než sa čakalo, môže znamenať, že pre ministra financií Wolfganga Schäubleho bude ľahšie udržať vyrovnaný rozpočet aj v tomto roku napriek rastúcim nákladom na príliv utečencov.

Nemeckému rozpočtu pomáhajú vyššie daňové príjmy. Rekordná zamestnanosť a vysoké mzdy zvýšili výber daní z príjmov a silná súkromná spotreba zvýšila príjmy z dane z pridanej hodnoty.