Ceny ropy klesajú na nové minimá

Lenka Buchláková, Pravda | 09.01.2016 14:37
Ceny ropy na svetových komoditných trhoch padajú výrazne nadol. Od konca minulého roka neprestajne klesajú a už začiatkom roka 2016 dosiahli úrovne spred vyše 11 rokov. Aktuálne sa cena ropy Brent pohybuje okolo 33 dolárov za barel. Ešte v lete roku 2014 stála vyše 115 dolárov za barel.

Prudké zlacňovanie ropy na svetových komoditných trhoch má viacero príčin. Pokles cien je najviac zasiahnutý narastajúcou produkciou ropy ropného kartelu OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) na čele so Saudskou Arábiou. OPEC zvýšil koncom decembra minulého roka svoju oficiálnu produkciu na 31,5 miliónov barelov ropy denne, pretože sa snaží udržať si svoj trhový podiel a vytlačiť tak amerických bridlicových ťažiarov z trhu. Stále však rastie aj produkcia v Spojených štátoch amerických. Aktuálne dosahuje nadprodukcia ropy vo svete úroveň milión barelov denne.

OPEC si pritom najnovšie rozširuje svoj trhový podiel aj vďaka Indonézii, ktorá od decembra obnovila svoje členstvo v organizácii. Indonézia sa tak stala trinástym členom zoskupenia. Organizácia vďaka tomu zvýši svoju produkciu ropy takmer o tri percentá. Indonézia je štvrtým najmenším producentom spomedzi krajín, ktoré OPEC združuje. Menšími producentmi sú Líbya, Ekvádor a Katar.

Cena ropy aktuálne padá aj pre obnovu paniky z vývoja čínskej ekonomiky, kde sa oslabuje kurz juanu. Analytici americkej banky Goldman Sachs pritom v poslednej vydanej predikcii tvrdia, že v dôsledku vysokého prebytku ropy na trhu by sa jej cena mala v priebehu nasledujúcich týždňov prepadnúť až na úroveň 20 dolárov za barel.

Súčasné nízke ceny ropy, ktoré sa prejavujú aj na lacnejšom tankovaní benzínu a nafty, by mali zotrvať minimálne do júna tohto roka. Vtedy je totiž ďalšie oficiálne zasadnutie OPEC, kde sa bude rozhodovať, či nakoniec predsa len dôjde k znižovaniu produkcie čierneho zlata. Aktuálna situácia však tomu nenasvedčuje. Saudská Arábia totiž v nedeľu prerušila diplomatické vzťahy a zmrazila obchodné styky s Iránom v reakcii na ostrú iránsku kritiku sobotnej hromadnej popravy, pri ktorej bol usmrtený aj šiitský duchovný. Spor podľa agentúry Reuters podkopáva nádeje na dohodu o obmedzení ťažby v rámci OPEC.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ