Súd zamietol odvolanie Mubaraka proti rozsudku za korupciu

SITA | 09.01.2016 15:17
Mubarak Foto: ,
Egyptský exprezident Husní Mubarak.
Egyptský najvyšší odvolací súd v sobotu zamietol odvolanie bývalého dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka a jeho dvoch synov voči trojročnému väzenskému trestu za korupciu a ich rozsudky potvrdil.

Oznámila to agentúra Reuters.

Rozsudok kasačného súdu tak uzatvára zdĺhavé súdne konanie, v ktorom boli exprezident a jeho synovia Alá a Gamál odsúdení za zneužitie viac ako 100 miliónov egyptských libier (14 miliónov dolárov) určených na obnovu prezidentských palácov. Mubarakovci ich využili na zmodernizovanie rodinných nehnuteľností.

Egyptský súd odsúdil Mubaraka a jeho synov na tri roky väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia pri opakovanom procese 9. mája. Trojica si už trojročné tresty odpykala, ak sa zrátajú obdobia, počas ktorých boli zadržaní pred procesom so zadržaniami v iných kauzách. Ešte stále sa neskončil proces, v ktorom sa Mubarak zodpovedá z obvinení, že bol zodpovedný za zabitie demonštrantov počas revolúcie v roku 2011, ktorá ukončila jeho 30-ročnú vládu. V roku 2012 bol na základe týchto obvinení odsúdený na doživotie, ale v opakovanom procese o dva roky neskôr bol zbavený obvinení. Súčasný proces, ktorý by mal pokračovať pred kasačným súdom 21. januára, vynesie konečný rozsudok.

Mubarak, ktorý má 87 rokov, sa pre svoj zdravotný stav usídlil vo vojenskej nemocnici, kde bol predtým v domácom väzení.