O voľbu poštou veľký záujem nie je

Vanda Vavrová, Pravda | 10.01.2016 18:00
voľby, volebné miestnosti, urna, voliči Foto:
Ilustračné foto.
Do volieb zostávajú necelé dva mesiace, no zahraniční Slováci musia mať už teraz jasno, či sa k urnám vyberú. V parlamentných voľbách sa dá hlasovať zo zahraničia iba poštou a voliči musia do 15. januára požiadať o tento spôsob voľby.

Nejde pritom o zanedbateľnú skupinu, podľa odhadov žije v zahraničí viac ako 300-tisíc občanov SR. Odrádza ich však zložitý spôsob hlasovania poštou.

Pri posledných parlamentných voľbách v roku 2012 hlasovalo poštou okolo 7-tisíc ľudí. „Doteraz nám prišlo 280 žiadostí o voľby poštou. Väčšina prišla elektronicky,“ uviedla šéfka odboru volieb a referenda rezortu vnútra Eva Chmelová. Najviac žiadostí je z Česka, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, ale aj Veľkej Británie či USA.

Analytici si myslia, že veľa Slovákov žijúcich v zahraničí voliť nebude. „Záujem bude minimálny najmä pre administratívnu náročnosť,“ mienil sociológ Martin Slosiarik. Podobný názor má aj Ján Baránek. „Najväčšiu motiváciu voliť môžu mať tí, ktorí sa raz chcú vrátiť späť na Slovensko. Sú to skôr symbolické ako rozhodujúce hlasy,“ povedal Baránek.

Žiadať o voľbu poštou sa dá listom alebo elektronicky, povedala Chmelová. Voliči nájdu žiadosť na webovej stránke ministerstva. Päťdesiat dní pred voľbami ju musí Slovák zo zahraničia zaslať do špeciálneho volebného obvodu rezortu vnútra, ak má trvalý pobyt v cudzine. Ak má trvalý pobyt na Slovensku, žiadosť pošle na miestny úrad, kde trvale žije. Na základe žiadosti mu budú do 30. januára doručené volebné lístky, ktoré musí do 4. marca odoslať späť. Chmelová radí ľuďom, ktorí chcú voliť poštou, aby tak spravili hneď, ako dostanú z ministerstva vnútra volebné lístky. Budú tak mať istotu, že sa ich hlas dostane do volieb na Slovensko.

Do roku 2002 sa zahraničný Slovák mohol zúčastniť na voľbách, ak v deň ich konania bol na Slovensku. Volebnej komisii stačilo predložiť platný slovenský pas. Od roku 2004 musí voliť výlučne prostredníctvom pošty tak, že v predstihu požiada o zapísanie do osobitného zoznamu. V súvislosti s tým musí občan až trikrát navštíviť poštu. Pri zaslaní žiadosti, vyzdvihnutí hlasovacích lístkov a ich spätnom zaslaní.

V susednom Česku volia ľudia žijúci alebo zdržujúci sa v čase volieb v zahraničí na veľvyslanectvách na základe voličských preukazov.

Kto má právo voliť poštou

  • Ľudia, ktorí sa prechodne zdržujú v zahraničí (práca, štúdium)
  • Ľudia, ktorí žijú trvalo v zahraničí, majú však platný slovenský pas alebo osvedčenie o štátnej príslušnosti

Čo musí urobiť volič s trvalým pobytom v zahraničí

  • do 15. januára doručiť na rezort vnútra, odbor volieb a referenda, žiadosť s fotokópiou platného slovenského pasu alebo osvedčenia o štátnom občianstve, môže aj e-mailom na voľby@minv.sk
  • čestné vyhlásenie, že nemá trvalý pobyt na území SR
  • ministerstvo mu do 30. januára pošle na jeho adresu hlasovacie lístky a dve obálky
  • volič musí do 4. marca poslať obálku VOĽBA POŠTOU s hlasovacím lístkom na ministerstvo vnútra

Čo musí urobiť volič s prechodným pobytom v zahraničí

  • zaslať žiadosť o voľbu poštou na adresu obecného úradu v mieste svojho trvalého pobytu
  • ak je na Slovensku, musí prísť na úrad osobne a žiadosť vyplniť na mieste
  • úrad mu do 30. januára pošle na ním udanú adresu v cudzine hlasovacie lístky a dve obálky
  • volič musí do 4. marca poslať obálku VOĽBA POŠTOU s hlasovacím lístkom na obecný úrad v mieste svojho trvalého pobytu

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ