Na Slovensku je hmlisto, platí výstraha aj pred poľadovicou

SITA | 10.01.2016 18:00
Na Slovensku je hmlisto, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) však okrem hmly varuje aj pred poľadovicou či vetrom.

V prípade hmly vydal ústav výstrahu prvého stupňa, na celom území Slovenska platí do pondelkového rána do 6:00. Dohľadnosť je 50 až 300 metrov, čo môže znamenať nebezpečenstvo pre vodičov. Šmýkať sa môže vo všetkých krajoch Slovenska okrem Bratislavského a Trnavského. Prvý stupeň výstrahy platí do pondelka 11. januára do 9:00. Pozor by si mali dávať chodci ale aj vodiči, potenciálne nebezpečenstvo poľadovica predstavuje aj pre rôzne typy vedenia.

SHMÚ varuje aj pred vetrom, takisto vo forme prvého stupňa výstrahy. Varovanie platí pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj, konkrétne pre okresy Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Fúkať môže nad pásmom lesa, pričom vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 26 až 32 metrov za sekundu. Výstraha platí do polnoci z utorka 12. januára na stredu 13. januára. Rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre rôzne aktivity ľudí.