Mexiko začalo vydávacie konanie narkobaróna Guzmána do USA

SITA | 11.01.2016 08:10
Mexické úrady upovedomili opätovne zadržaného narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána o tom, že je hľadanou osobou v Spojených štátoch, čím oficiálne začali vydávacie konanie v jeho prípade. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Generálna prokuratúra v nedeľu miestneho času uviedla, že Guzmána informovali o vybavovaní dvoch zatykačov z USA vydaných na jeho osobu. Oznámenie mu doručili agenti Interpolu vo väznici s maximálnych stupňom ochrany, kde ho momentálne držia.

Guzmána, ktorý v lete minulého roka ušiel z mexického väzenia, zadržali v piatok nadránom príslušníci mexickej námornej pechoty v pobrežnom meste Los Mochis v jeho rodnom štáte Sinaloa na západe krajiny.

Mexickí predstavitelia upozornili, že konanie vo veci vydania Guznáma na trestné stíhanie do USA si môže vyžiadať istý čas. Guzmánov právny zástupca informoval, že obhajoba už predložila šesť podaní proti žiadostiam o extradíciu.

Proti vodcovi drogového kartelu v mexickom štáte Sinaloa vedie trestné konanie viacero štátov USA, vrátane Arizony, Kalifornie, Texasu, Illinois, New Yorku a Floridy.

Po Guzmánovom zatknutí vo februári 2014 mexický prezident Enrique Peňa Nieto odmietol jeho vydanie do USA s tým, že bude súdený a odpyká si trest v Mexiku. Guzmánovi sa však v júli 2015 podarilo z prísne stráženého väzenia Altiplano ujsť cez vyhĺbený tunel, a to aj za pomoci zamestnancov väznice.