Priemysel v novembri rástol dvojciferným tempom

SITA | 11.01.2016 12:07
Priemysel na Slovensku v novembri minulého roka výrazne pridal na dynamike. Podľa údajov Štatistického úradu SR očistených o vplyv počtu pracovných dní totiž medziročne priemyselná produkcia stúpla až o 11,9 %, kým v októbri rástla o 4,2 %.

V priemere za jedenásť mesiacov roka 2015 tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 5,8 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov produkcia v priemysle v novembri oproti októbru vzrástla o 1,9 %.

Medziročný rast priemyselnej produkcie súvisel v novembri najmä s rastom produkcie v ťažbe a dobývaní o 25,5 % a v priemyselnej výrobe o 13,4 %. Produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak klesla o 0,6 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby rástla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 27,5 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 21,6 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,1 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,2 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,5 %. Objem produkcie sa znížil len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 1,7 %.

V priemere za jedenásť mesiacov roka 2015 medziročný rast priemyselnej produkcie ovplyvnil nárast v priemyselnej výrobe o 6,2 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,4 %, v ťažbe a dobývaní o 1,2 %. Celkový rast produkcie v priemyselnej výrobe súvisel hlavne so zvýšením vo výrobe dopravných prostriedkov o 9,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,9 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 9,5 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,6 % a vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,9 %.