V Španielsku sa začal proces s obvinenou princeznou Cristinou

ČTK | 11.01.2016 15:47
princezná Cristina Foto: ,
Španielska princezná Cristina v súdnej sieni na Malorke.
V Španielsku sa v pondelok začal proces, v ktorom je po prvýkrát od znovuobnovenie monarchie v roku 1975 obvinený z trestného činu člen kráľovskej rodiny.

Sestra kráľa, princezná Cristina (50) v ňom čelí obvineniu z daňových podvodov. Jej obhajkyňa hneď na začiatku procesu podľa očakávania požiadala súd, aby uplatnil precedens, ktorý umožní jej mandantku zbaviť obvinenia. Princeznej hrozí až osem rokov väzenia.

Kauza Nóos, v ktorej je obvinených zo sprenevery verejných peňazí či daňových podvodov celkom 18 ľudí, vypukla pred piatimi rokmi. Vtedy vyšlo najavo, že manžel princeznej Cristiny, bývalý vrcholový hádzanár Iñaki Urdangarin, defraudoval verejné peniaze. Ako spoluriaditeľ nadácie Instituto Nóos, podporujúcej športové projekty v Katalánsku, v rokoch 2004–2006 využíval svoj vtedajší titul vojvoda z Palmy na získavanie kontraktov od regionálnych vlád, na ktoré potom najímal spriaznené firmy a príjmy presúval do daňových rajov. Celkom tak spreneveril asi šesť miliónov eur.

Vyvádzanie peňazí z nadácie sa malo diať cez firmu, v ktorej Cristina figurovala ako spoluvlastník. Princezná to ale odmietla s tým, že o manželových aktivitách nevedela. Sudca už v roku 2014 stíhanie princeznej v niektorých veciach zastavil, ale rozhodol, že môže byť obvinená z daňových podvodov. Keďže terajšie obvinenie nevzniesol prokurátor, ale skupina Manos Limpias (Čisté ruky), môže byť teraz Cristina obvinenia zbavená. Využitý má byť precedens z kauzy Botín z roku 2007.

Pre Španielsko historického súdu, sa zúčastňuje toľko obhajcov a novinárov, že musel byť presunutý zo súdnej budovy do komplexu na predmestí Palma de Mallorca, ktorý sa normálne používa k veľkým školením štátnych úradníkov. Súd sa koná na Baleároch, pretože mnoho z kontraktov, ktoré sú predmetom kauzy, sa týka práve týchto španielskych ostrovov.

Princezná či jej manžel, ktorí sa rokovania zúčastňujú, počas prvých dní procesu zrejme nedostanú pred súdom slovo. Očakáva sa, že proces potrvá asi pol roka.

Päťdesiatročná Cristina, princezná bourbonská a grécka, je až šiestou v nástupníckej línii. Do vlaňajšieho júna užívala aj titul vojvodkyňa z Palmy, ktorý jej ale zobral jej brat, kráľ Felipe VI.. Ten na španielskom tróne nahradil ich otca Juana Carlosa I.