Palestínsky novinár, ktorý drží hladovku, je v kritickom stave

11.01.2016 16:43
Stav Palestínčania, ktorý drží hladovku na protest proti svojmu väzneniu v Izraeli, je po 48 dňoch kritický. Oznámil to dnes palestínsky minister pre väzenské záležitosti Ísá Karaká. Muž protestuje proti polročnému väzneniu v režime administratívnej väzby, ktorá umožňuje Izraelu držať ho za mrežami bez súdu.

Tridsaťtriročný novinár Muhammad Ahmad Sulajmán Kik drží hladovku 48 dní, prijali ho už na monitorovanie do nemocnice v Izraeli. Jeho manželka povedala, že ho Izraelčania podozierali z nabádania k násiliu. „Jeho stav je kritický, jeho život je ohrozený,“ povedal minister Ísá Karáka.

Novinár je vo väzení od novembra. Pracoval pre saudskoarabskú televíziu Al-Madžd a taktiež pre televízne kanály spájané s palestínskym radikálnym Hamasom. V mladosti ho niekoľkokrát zatkli pre podporu Hamasu v Izraeli. Podľa Karáka muž schudol 22 kilogramov, pohybovať sa dokáže iba na invalidnom kresle a raz bol v bezvedomí.

Podľa palestínskych zdrojov hladovku drží taktiež ďalší väzeň Abdalláh abú Džábir. Karaká uviedol, že aj on je v kritickom. Ide o Jordánca, ktorý vraj začiatkom novembra prestal jesť. Chce tým dosiahnuť prepustenie a prinútiť jordánsku vládu, aby sa o jeho prípad zaujímala.

Administratívna väzba sa v Izraeli používa u osôb považovaných za nebezpečné. Umožňuje zadržiavať ľudí bez súdu na šesť mesiacov s možnosťou predĺženia. Palestínci proti nej často protestujú, a to práve hladovkami. Tým na seba pútajú pozornosť verejnosti, ktorá na ich podporu usporiadava protesty, o čo Izrael nestojí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ