Policajti v Žiari nad Hronom spôsobili nehodu štyroch áut

Katarína Kováčová, Pravda | 12.01.2016 13:00
V snahe potrestať banálny priestupok policajná hliadka spôsobila nehodu štyroch áut. Polícia uznala, že vinníkom je vodič jej služobného auta. Trest sa dozvie až po skončení disciplinárneho konania. Dopravný analytik upozorňuje, že policajti by mali svoj zásah vždy dobre zvážiť, aby bezpečnosť premávky sami neohrozovali.

Dvaja policajti v služobnom aute si minulý piatok počas hliadkovania v Žiari nad Hronom všimli nezapnuté svetlá vodiča v protismere. Priestupok sa okamžite rozhodli riešiť. Nečakane sa otočili, čím zaskočili vodičov za sebou.

„Vodič služobného vozidla dal znamenie o zmene smeru jazdy vozidla vľavo, zašiel na pravú krajnicu cesty a následne sa začal otáčať späť, následkom čoho kontaktoval predný nárazník za ním idúceho vozidla Mercedes Benz,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Mercedes po zrážke s policajným autom zastavil, rovnako ako aj nasledujúce auto, do ktorého zozadu narazil ďalší vodič. Výsledkom tak bola reťazová nehoda štyroch áut. Našťastie sa nikto nezranil. Posádka jedného z havarovaných áut si celú situáciu natočila a zverejnila na sociálnej sieti.

Na videu vidno, ako sa policajné vozidlo približuje k pravému okraju cesty. Podľa dopravného analytika ide v bežnej praxi o jasný signál, že auto chce zastaviť. Namiesto toho sa však policajti začali otáčať do protismeru a autu za nimi zablokovali cestu.

„Vodič za policajným autom reagoval normálne. Logicky si myslel, že policajti idú zaparkovať niekam na kraj, dal smerovku a snažil sa ich obísť. Je tam súvislá čiara, ale pokiaľ vozidlo vytvorí prekážku, tak sa nepredchádza, ale obchádza a obchádzať sa môže aj cez súvislú pozdĺžnu čiaru,“ vysvetlil dopravný analytik Ján Bazovský.

Ako ďalej uviedol, policajt mohol mať auto za sebou v takzvanom mŕtvom uhle, kde ho nevidel. Aj tak však postupoval nesprávne, mal ísť na pravú stranu cesty, tam počkať, kým sa premávka uvoľní, a až potom sa otočiť.

Primeranosť zásahu a mieru jeho nebezpečenstva by mali policajti dobre zvážiť. V tomto prípade bola ich snaha o čo najrýchlejšie dostihnutie auta s vypnutými svetlami neprimeraná.

„Ide jednoducho o príliš neadekvátny spôsob reakcie. Iné by bolo, ak by vodič ohrozoval chodcov alebo iných účastníkov premávky. V takom prípade aj bez použitia výstražných zvukových zariadení kdekoľvek treba zabrániť ďalšej jazde vozidla,“ dodal Bazovský.

Polícia vinu svojho zamestnanca priznala. O jeho treste sa rozhodne v disciplinárnom konaní. „Vinníkom škodovej udalosti je vodič služobného cestného vozidla. Sankcie sú na rozhodnutí nadriadeného po zvážení všetkých okolností prípadu, ako aj doterajšieho výkonu služby,“ konštatovala Faltániová.

Disciplinárnymi opatreniami môže byť podľa zákona písomné pokarhanie, zníženie služobného platu, zníženie hodnosti či zákaz činnosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ