Križovatka oddiali obnovu trenčianskeho štadióna

Milan Kráľ, Pravda | 12.01.2016 17:00
Na jar v tomto roku sa mala začať rekonštrukcia prvoligového futbalového štadióna v Trenčíne. Taký bol predpoklad ešte pred šiestimi mesiacmi. Termíny sa však musia meniť, pretože na tomto mieste sa v územnom pláne počíta s okružnou križovatkou.
Takýto je pohľad na trenčiansky futbalový... Foto: Milan Kráľ, Pravda
tenčín, štadión, futbal Takýto je pohľad na trenčiansky futbalový štadión dnes.

Pripravovaná rekonštrukcia je taká rozsiahla, že vlastne pôjde o výstavbu nového štadióna. Z pohľadu divákov určite, pretože zmiznú staré tribúny na státie a nahradia ich nové s miestami na sedenie. Po úplnom dokončení by to mal byť štadión pre 11 700 divákov a celá jeho obnova bude stáť 10 až 12 miliónov eur. V súčasnosti sa však pripravuje prvá etapa prác za 7,4 milióna eur, z čoho je 5 miliónov súkromná investícia a 2,4 milióna štátna dotácia. Za to by sa mala postaviť hlavná tribúna a tribúny za bránami.

„Pri prípravách na rekonštrukciu sa objavilo niekoľko problémov, jedným z nich je aj okružná križovatka. Dali sme dispozičné riešenie, ako vieme štadión pripraviť. Inak to nedokážeme dispozične riešiť, teraz musí zaujať stanovisko mesto," vraví Róbert Rybníček, generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín.

Takto by mal vyzerať trenčiansky futbalový... Foto: Vizualizácia: AS Trenčín
trenčín, futbal, štadión, vizualizácia Takto by mal vyzerať trenčiansky futbalový štadión po rekonštrukcii.

Futbalový štadión sa nachádza v strede Trenčína, z jednej strany je železničná trať, z druhej energetický kanál Váhu. Nie je tu teda veľa možností na manévrovanie. Popred štadión vedie súbežne so železničnou traťou Mládežnícka ulica a na nej územný plán mesta počíta s okružnou križovatkou. Tá je navrhnutá tak, že by zasiahla roh súčasného futbalového štadióna. Toto riešenie pochádza z rokov 2007 – 2009, súčasnému vedeniu mesta už nevyhovuje. No aj tak sa projekty na rekonštrukciu musia prispôsobiť územnému plánu.

„Túto okružnú križovatku nepokladáme za dobré riešenie, hľadáme iné. Ale územie treba rezervovať, keby sa náš návrh ukázal z nejakého dôvodu nerealizovateľný, keby naozaj nebolo iné riešenie ako okružná križovatka. Nemôžeme pripustiť situáciu, že sa spraví v podstate novostavba futbalového štadióna a potom o 5 alebo 10 rokov bude treba búrať roh tribúny, lebo tam nevojde križovatka. To nemôžeme pripustiť," zdôraznil Martin Beďatš, hlavný architekt Trenčína.

Projektanti teraz hľadajú kompromis, aby bol zrekonštruovaný areál postavený tak, ako by tam okružná križovatka bola, aby nebol v jej blízkosti vjazd na štadión, aby s ňou počítali parkoviská aj cesty, kadiaľ budú jazdiť autobusy.

Rekonštrukcia trenčianskeho futbalového... Foto: Vizualizácia: AS Trenčín
trenčín, štadión, futbal, vizualizácia Rekonštrukcia trenčianskeho futbalového štadióna by sa mohla začať v septembri 2016.

Generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín vraví, že hneď v januári sa začne proces schvaľovania dispozičného riešenia štadióna, ako ho navrhuje klub. To by malo trvať asi tri mesiace. Potom bude potrebné vypracovať projekt a požiadať o stavebné povolenie, to sú ďalšie tri až štyri mesiace. Ak všetko pôjde bez vážnejších problémov, Róbert Rybníček predpokladá, že stavebné práce by sa mohli začať v septembri 2016. Skončiť by sa mali do leta 2018, čo je podmienka Slovenského futbalového zväzu.

„Zdržanie berieme na vedomie. Sú však stanovené termíny, v ktorých majú byť jednotlivé štadióny, hlavne prvoligové, dostavané. Je na kluboch a jednotlivých mestách, aby si nastavili harmonogram prác tak, aby to stihli. Verím tomu, že sa to v Trenčíne podarí," dodal Peter Dedík, projektový manažér Slovenského futbalového zväzu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ