Obama v prejave o stave Únie: Boj proti IS nie je tretia svetová

SITA | 13.01.2016 06:48, aktualizované: 
Obama State of Union Foto: ,
Barack Obama v posolstve o stave Únie povedal, že Islamský štát tvoria zabijaci, fanatici a vyšinuté duše. Zopakoval svoj výrok, že USA ich budú prenasledovať a zničia ich.
Prezident USA Barack Obama predniesol v Kongrese svoje posledné posolstvo o stave Únie, keďže na budúci rok odchádza z úradu. V príhovore obvinil kritikov, že nahrávajú Islamskému štátu (IS), keď prirovnávajú boj proti tejto militantnej skupine k tretej svetovej vojne. Celkovo sa však Obama snažil prestaviť optimistickú víziu o budúcnosti Ameriky, napísala tlačová agentúra Reuters.

Obama povedal, že je klamstvom tvrdiť, že Spojené štáty zažívajú ekonomický úpadok alebo sa stávajú slabším hráčom na medzinárodnej scéne. Túto rétoriku používajú republikánski prezidentskí kandidáti, ktorí sa ho snažia vo voľbách 8. novembra vystriedať.

„Davy bojovníkov na pickupoch a vyšinuté duše plánujúce útoky v bytoch či garážach predstavujú nesmierne nebezpečenstvo pre civilistov a treba ich zastaviť. Ale neohrozia existenciu nášho národa,“ uviedol Obama.

USA podľa Obamu nezavrhnú svojich životne dôležitých spojencov v mene boja proti IS a nebudú ani opakovať lož Islamského štátu, že je predstaviteľom jedného z najrozšírenejších náboženstiev na svete.

Prezident tak výrokmi odmietol republikánsku kritiku svojej stratégie voči Islamskému štátu – a aj kritiku favorita medzi republikánskymi prezidentskými kandidátmi, Donalda Trumpa, ktorý vyzval na dočasný zákaz vstupu moslimov na územie Spojených štátov.

Prejav Obamu bol jednou z jeho posledných šancí prilákať pozornosť miliónov Američanov pred novembrovými voľbami nového prezidenta, ktorý nastúpi do Bieleho domu na budúci rok v januári.

Zrušte embargo, vyzval Obama Kongres

Studená vojna sa už skončila, na rade je dialóg, odkázal Obama kongresmanom. „Chcete upevniť našu vedúcu úlohu a dôveryhodnosť na (západnej) pologuli? Uznajte, že studená vojna sa skončila. Zrušte embargo,“ vyhlásil Obama o blokáde, ktorou USA prispievajú k biednej situácii kubánskej ekonomiky už viac ako pol storočia.

Republikánmi ovládaný Kongres však nemieni zásadnú zmenu prístupu ku komunistami ovládanej krajine schváliť, kým režim v Havane nezačne rešpektovať ľudské práva, slobodu prejavu a neurobí kroky smerom k demokracii.

Spojené štáty by podľa Obamu mali aj v budúcnosti uprednostňovať diplomatické riešenia pred vyhrážkami a používaním sily či sankcií, ktoré boli v minulosti charakteristické nielen vo vzťahu ku Kube, ale napríklad aj k Iránu.

Obamovi sa napriek odporu značnej časti republikánov podarilo presadiť dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zmiernenie sankcií. „Irán stiahol svoj jadrový program, znížil zásoby uránu a svet sa vyhol ďalšej vojne,“ predniesol americký prezident.

Chce zavrieť Guantanámo

Obama sa v poslednom roku v úrade chce zasadiť tiež o zatvorenie väznice na základni Guantánamo na Kube. Väznica, ktorej uzavretie Obamovi dlhodobo znemožňujú republikáni, rovnako ako neschopnosť nájsť umiestnenie pre stovku tamojších väzňov, podľa neho napomáha propagande islamistov.

„Je drahá, je zbytočná a len slúži ako súčasť príručky pre nábor našich nepriateľov,“ vyhlásil Obama počas svojho posledného posolstva vytyčujúceho priority pre záverečný prezidentský rok. Obama sa pred svojím nástupom do funkcie zaviazal, že väzenie na Kube zatvorí ako ťaživé dedičstvo republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho.

Republikánska väčšina v oboch komorách Kongresu sa však stavia zásadne proti zatvoreniu väznice, a to aj za pomoci zákonných prekážok brániacich preprave väzňov do iných zariadení v USA či v cudzine. Problémom je však aj fakt, že americké úrady ťažko zháňajú umiestnenie pre väzňov, z ktorých by takmer päť desiatok mohlo byť kedykoľvek prevezených inam.

V zariadení na východe Kuby, kritizovanom ochrancami ľudských práv a zriadenom pred 14 rokmi najmä pre podozrivých z účasti na teroristických útokoch zo septembra 2001, zostáva podľa posledných údajov Pentagonu 103 väzňov. Ešte tento týždeň sa podľa zdrojov televízie FOX News chystá transfer desiatky z nich.

Republikánov vyzval na dialóg

„Budúcnosť, ktorú chceme – príležitosti a bezpečnosť pre naše rodiny, rastúci životný štandard a udržateľná a mierová planéta pre naše deti – to všetko máme na dosah. Ale stane sa to, len keď budeme konať spoločne. Stane sa to len vtedy, keď povedieme rozumné a konštruktívne debaty,“ povedal Obama.

Demokratický šéf Bieleho domu v poslednom roku v úrade čelí nepríliš priateľsky naladenej republikánskej väčšine v oboch komorách Kongresu, je takisto terčom kritiky republikánskych prezidentských kandidátov na čele s miliardárom Trumpom, ktorého protimoslimské vyhlásenia sú v protiklade s Obamovou politikou, ústretovou k utečencom.

Sám prezident v prejave ponúkol, že v poslednom roku v úrade bude otvorenejší k dialógu. Ľudia vraj kvôli tvrdému konkurenčnému boju oboch strán, v ktorom si politici upravujú volebné obvody a sťažujú voličom život, získali dojem, že na ich hlasoch záleží čoraz menej. Zmeniť to by malo byť súčasťou onej „opravy“ americkej politiky. „Jedna z vecí, ktorú počas svojho pôsobenia v úlohe prezidenta ľutujem, je, že zášť a podozrievavosť medzi stranami sa zhoršila, namiesto aby to bolo naopak,“ povedal Obama.

Prezident podľa komentátorov amerických médií v prejave niekoľkokrát nepriamo kritizoval Trumpov ostro konfrontačný prístup, ktorý široko rezonuje u americkej verejnosti, hoci meno samotného realitného magnáta ovládajúceho predvolebné prieskumy v posolstve nepadlo.

Cestou menej ráznej kritiky než Trump a ďalší krajne konzervatívni republikánski kandidáti sa v tradičnej republikánskej odpovede na prezidentovo posolstvo vydala guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová. Dcéra indických prisťahovalcov síce označila Obamu za skvelého rečníka, ktorý počas svojej prezidentskej dráhy navŕšil nesplnené sľuby, v aktuálnej otázke prisťahovalcov však vyjadrila názor umierneného krídla svojej strany.

Haleyová zdôraznila, že imigranti hľadali nové príležitosti v Spojených štátoch počas mnohých generácií. „V dobe plnej obáv môže byť pokušením nasledovať volanie sirén tých najnahnevanejších hlasov. Tomuto pokušeniu musíme odolať. Nikto, kto je ochotný tvrdo pracovať, rešpektovať naše zákony a milovať naše tradície by sa nemal v našej krajine cítiť nevítaný,“ prehlásila 43-triročná politička v zjavnej narážke na Trumpa.