Storočná vila bude ako nová, sľubujú stavbári

Nikola Bučeková, Pravda | 13.01.2016 15:00
vila, palisády, bratislava Foto: ,
Rekonštrukciu vily na bratislavských Palisádach úrady opäť povolili.
V storočnej vile na bratislavských Palisádach budú predsa len nájomné byty. Jej rekonštrukciu úrady opäť povolili. Podľa nich staviteľ na začiatku síce pochybil, keď časť pamiatky zbúral načierno. Omyl však, ako tvrdia, napravil.

Začiatkom decembra poslednú eklektickú vilu (reprezentatívnu budovu s historickými prvkami) na Palisádach robotníci neľútostne rozoberali kladivami. Pamiatkári aj stavebný úrad mestskej časti Staré Mesto vtedy potvrdili, že investor prekročil búracie povolenie a práce zastavili. Z vily však zmizla značná časť ľavého a pravého krídla. Hrozilo, že takto oslabená stavba už dlho nevydrží.

„Po kontrole sme nariadili, aby boli práce na vile pozastavené do tej doby, kým staviteľ nepredloží nápravu, staticky budovu nezabezpečí a nepredloží ďalší zámer. Firma toto všetko splnila, preto dostali povolenie opäť v rekonštrukcii pokračovať,“ reagovala pre Pravdu odborná poradkyňa Pamiatkovéhu úradu Innet Baloghová. Podobne reagoval aj stavebný úrad mestskej časti Staré Mesto.

Podľa Tomáša Dubu zo Slovenskej komory stavebných inžinierov, ktorý má statiku vily na starosti, je stavba dnes zabezpečená oceľou a zrútenie nehrozí. „Desiatky rokov sa o túto budovu nikto nestaral. Súčasný investor sa dva roky nevedel dostať k stavebnému povoleniu napríklad kvôli nevysporiadaným susedským vzťahom,“ pripomenul Duba.

Priestupkové konanie za búranie nad rámec stavebného povolenia investora neminie. Prebiehať bude na Krajskom pamiatkovom úrade (KPÚ) v Bratislave. Jeho výsledkom bude pokuta, ktorej výška podľa riaditeľa krajských pamiatkarov Petra Jurkoviča bude závisieť aj od toho, ako bude staviteľ s nimi spolupracovať a dodržiavať ich odporúčania.

Od štvrtého januára prebieha na pozemku archeologický prieskum. Archeológovia tu zatiaľ významné nálezy nenašli.

Pamiatkari ruch na stavbe kontrolujú. Naposledy tu boli tento pondelok. S firmou sa dohodli, že nič sa nebude búrať strojmi, len ručne. Staviteľovi navyše dali za úlohu všetky tehly, ktoré odstránil, očistiť a opätovne ich použiť čo najautentickejšie. Ako uviedol Jurkovič, zatiaľ robotníci pracujú tak, ako im to predpísali a postupujú podľa schváleného projektu. Počas rekonštrukcie vily sa zistilo, že ľavé a pravé krídlo bolo k budove pristavené oveľa neskôr ako v rokoch 1900–1910, keď bola postavená pôvodná stavba. Zástupca firmy, ktorá rekonštrukciu realizuje, tvrdí, že práve tieto dve časti sa začali rozpadávať, a preto ich zbúrali aj bez povolenia.

„Tieto časti sú už postavené z betónu, pričom stredná pôvodná časť domu nemá vybudované ani základy. Všetko to, čo sme zbúrali, postavíme nanovo a dáme do pôvodnej podoby za pomoci reštaurátorov,“ sľubuje zástupca akciovej spoločnosti MBL z Košíc.

Mária s manželom Ivanom chodia okolo vily pravidelne, a ako s nostalgiou povedali, vždy keď popred ňu prechádzajú, je im ľúto, ako ju čas zničil. „Je smutné, že národná kultúrna pamiatka celé roky chátrala. Obávame sa však, či v tomto prípade investor nepozerá len na svoje záujmy a zisky,“ domnievajú sa.

Zrekonštruovaná vila bude rozšírená o jedno poschodie a okrasné štukové prvky či vázy na fasáde, ktoré pri búraní ľavého krídla zložili, budú presunuté o poschodie vyššie. „Všetky tieto prvky sú uložené u nás v sklade, zameraná je celá fasáda a všetko dáme do pôvodného stavu. Pamiatkari so všetkým súhlasili, takže neviem, čo sa na tom ľuďom nepáčilo,“ zdôrazňuje zástupca firmy MBL. Tiež prisľúbil, že keď bude stavba hotová, bude vyzerať presne tak ako predtým, len sa nastaví poschodie navyše. S rekonštrukciou by mali skončiť v novembri 2017.

Bude tu šesť bytov s podzemnými garážami. Stavebná firma sľubuje, že prítomnej zelene sa ich výstavba nedotkne, dokonca vysadí aj niečo navyše.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ