V mestách pribudnú nové ihriská

Nikola Bučeková, Pravda | 13.01.2016 16:00
Tomáč Bezák, ilustrácia, Lidl Foto: ,
Tomáš Bezák zo spoločnosti Lidl pri vizualizácii budúceho detského ihriska. Jeho symbolom bude včielka Maja.
Deti ich milujú a pre rodičov sú miestom oddychu a stretnutí. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale preliezačky, šmykľavky či pieskoviská podporujú motoriku a upevňujú sociálne vzťahy. Počet detských ihrísk je však podľa rodičov nedostatočný a mnohé sú v zlom stave.

Mestám a obciam na ich vybudovanie chýbajú peniaze, a tak je vždy úspech, ak sa nájde niekto, kto ich výstavbu podporí.

„Starostlivosť o deti je náročná a človek si potrebuje niekedy oddýchnuť. Preto je dobré spojiť príjemné s užitočným a zobrať dieťa zahrať sa vonku,“ hovorí psychologička Sylvia Dančiaková. Detské ihrisko je podľa nej miestom nadväzovania prvých sociálnych a „pracovných“ kontaktov malých detí. Tvorba tohto priestoru si preto zaslúži pozornosť rovnako ako nákupné centrá či banky.

Pripomína tiež, že ide o priestor, v ktorom sa deti zoznamujú s okolím a rovesníkmi ešte pred nástupom do materskej školy, učia sa fungovať v kolektíve. „Deti tam okrem iného získavajú aj nové pohybové zručnosti,“ povedala Dančiaková.

Rodičia by tieto fakty podľa nej nemali zanedbať. Takéto priestory odporúča navštevovať od dvoch rokov i skôr. „Chodila by som tam s nimi čo najčastejšie, aj dvakrát do dňa,“ konštatovala. Deti bez častého kontaktu s rovesníkmi môžu byť utiahnuté, vystrašené, v niektorých prípadoch i agresívne, čo nie je dobrý vklad do budúcna.

Lekárka Zita Cangárová zdôrazňuje, že pravidelná fyzická aktivita v útlom veku zlepšuje detskú psychickú pohodu a je významnou prevenciou proti obezite a chorobám obehovej sústavy v dospelosti. „Zábava na šmykľavke, šplhanie, lezenie a preskakovanie. To všetko zlepšuje fyzickú kondíciu dieťaťa a vytvára základ pre dobrý vzťah k pohybu,“ hovorí pediatrička. Pohyb vonku navyše zvyšuje otužilosť.

Preto sa spoločnosť Lidl rozhodla, že poskytne 870-tisíc eur na vybudovanie desiatich moderných ihrísk. Uchádzať o ne sa môžu samosprávy v jednej zo 102 lokalít, v ktorých sa nachádza aspoň jedna predajňa tohto obchodného reťazca. Do súťaže sa prihlásilo 96 miest a obcí. Medzi nimi napríklad Nitra, Zvolen, ale aj Terchová či Bernolákovo. Ako uviedla hovorkyňa Zvolena Eva Ježovičová, v meste niekoľko ihrísk majú, ale v mestskej časti Zlatý potok nie. „Zapojili sme sa do projektu, pretože tam ihrisko rodičom a deťom chýba a bola by škoda nevyužiť takúto pomoc,“ doplnila.

O miestach, kde ihriská skutočne vyrastú, rozhodnú ľudia hlasovaním na webovej stránke www.zihadielko.sk. Bude prebiehať od 21. januára do 29. februára. Ihriská budú mať osem herných prvkov, ktoré majú motívy s podobizňami Včielky Maje. Nachádzať sa tam bude pieskovisko, hrady, kolotoč, hojdačky, lavičky či stojan na bicykle.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ