Nie sme spolitizovaní, hovorí predseda Nových školských odborov

SITA | 13.01.2016 12:31
zraz dlhých nosov, učitelia, protest Foto: ,
Učitelia na proteste nazvanom Zraz dlhých nosov, ktorý sa konal vlani na jeseň v Bratislave.
Minister školstva Juraj Draxler a predseda parlamentu Peter Pellegrini podsúvajú nejaké politické pozadie Iniciatíve slovenských učiteľov. Tvrdí to Ľudovít Sebelédi z Iniciatívy levických učiteľov a zároveň predseda Nových školských odborov s tým, že on osobne nikdy v žiadnej strane nebol a nie je.

„ISU (Iniciatíva slovenských učiteľov) je apolitické, profesijné hnutie pedagógov, bez ohľadu na odborové tričko, ktorého cieľom je zlepšiť školstvo na Slovensku,“ uvádza Sebelédi.

Ako ďalej píše Sebelédi vo vyhlásení, reakcie Draxlera a Pellegriniho sú odvádzaním pozornosti od skutočných problémov v školstve. „Naším prvoradým cieľom je primať vládu a parlament SR, aby sa týmito problémami konečne nielen zaoberali, ale aj niečo vyriešili,“ skonštatoval šéf Nových školských odborov. Pripomenul, že za zlepšenie spoločenského a ekonomického postavenia pedagógov sa angažuje od roku 2011. Preto považuje vyjadrenia Pellegriniho a Draxlera ta nepravdivé a neopodstatnené.

Viceprezident komory učiteľov: Moja kandidatúra nesúvisí s avizovaným štrajkom

Na slová predsedu NR SR reaguje aj viceprezident Slovenskej komory učiteľov Miroslav Sopko. Podľa neho Pellegrini počas svojej utorkovej tlačovej konferencie uviedol Sopkovo meno „konšpiračne“ prepojené s avizovaným štrajkom. „Som občanom SR, a tak ako každý, aj ja mám právo kandidovať za ktorúkoľvek politickú stranu do parlamentu, najmä preto, aby som svojimi skúsenosťami, rozhľadom a víziami pomohol slovenskému školstvu. Do politiky vstupujú prevažne aktívni občania, a tak nie je isto udivujúce, že aj ja pracujem aktívne v Slovenskej komore učiteľov. Ohradzujem sa proti účelovému prepojeniu mojej kandidatúry s avizovaným štrajkom, na ktorý má každý občan zo zákona právo,“ odkázal Sopko Pellegrinimu. Miroslav Sopko kandiduje v nadchádzajúcich parlamentných voľbách za stranu OĽaNO.

Iniciatíva učiteľov: Vláda nás dlhodobo ignoruje

Iniciatíva slovenských učiteľov je apolitické neformálne hnutie učiteľov, ktoré dlhodobo upozorňuje na problémy v školstve, tvrdí aj Branislav Kočan z Iniciatívy. Uviedol, že za organizáciou aktivít učiteľských iniciatív a štrajkovej pohotovosti nikdy nestála a nestojí žiadna politická strana a preto utorňajšie vyhlásenia Draxlera a Pellegriniho považujú za nepravdivé, účelové a neopodstatnené.

ISU vo svojej tlačovej správe upozorňujú, že v roku 2012 vstúpili učitelia do štrajku, ktorý organizoval OZPŠaV, a potom pokračovali v štafetovom štrajku. Vo výzvach za zlepšenie financovania školstva pokračovali aj v rokoch 2013 a 2014. Na jeseň 2015 upozornili vládu na neudržateľnosť situácie sériou protestných akcií.

„Súčasná vláda však naše požiadavky dlhodobo ignoruje. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti preto nemožno nijako dávať do súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Posledná aktivita učiteľských iniciatív Babysitting Day dňa 10. decembra 2015, bola podľa našej mienky dostatočným signálom, že situácia je skutočne vážna a treba ju riešiť. V žiadnom prípade preto nemožno hovoriť o ultimáte,“ uviedli. Zároveň pripomínajú, že mandát vlády SR a Národnej rady SR sa končí až uplynutím volebného obdobia a v minulosti boli svedkami toho, že vláda aj parlament vedia rýchlo a efektívne konať.

„Dúfame preto, že vláda a parlament budú konať tak, aby sa im podarilo odvrátiť hrozbu prípadného štrajku,“ poznamenali s tým, že Slovenská komora učiteľov sa nijakým spôsobom nepodieľala na organizácii protestných akcií z jesene 2015 a neorganizuje ani štrajkovú pohotovosť. „Znepokojuje nás, že utorňajšie vyhlásenia ministra školstva a predsedu parlamentu majú za cieľ znevážiť pedagogických a odborných zamestnancov v očiach verejnosti a odradiť ich od toho, aby sa zákonným spôsobom domáhali svojich ústavných práv, čo je v rozpore so základnými princípmi fungovania demokratickej a občianskej spoločnosti,“ uzavrela Iniciatíva slovenských učiteľov.