Pri náletoch arabskej koalície v Jemene vraj zahynulo 15 ľudí

ČTK | 13.01.2016 14:14
Pri náletoch arabskej koalície v Jemene prišlo o život najmenej 15 jemenských civilistov. S odvolaním na miestnych obyvateľov to uviedla agentúra Reuters. Hovorca koalície pod vedením Saudskej Arábie však bez bližších podrobností uviedol, že správy o leteckých úderoch sú nepresné.

Nálety zasiahli dedinu ležiacu asi 40 kilometrov južne od jemenskej metropoly. V blízkosti sa nachádza jedna z vojenských základní šiitskych povstalcov, ktorí bojujú proti jemenskej vláde podporovanej Saudskou Arábiou. Pri útokoch bolo zranených ďalších 25 osôb. V oblasti sa skrýva množstvo ľudí, ktorí kvôli bojom prišli o strechu nad hlavou.

Vlani v decembri sa vo Švajčiarsku začali mierové rozhovory o Jemene, zatiaľ však nepriniesli žiadny prielom. O ukončení desať mesiacov trvajúcej občianskej vojny, ktorá si vyžiadala cez 6-tisíc mŕtvych, rokovali zástupcovia znesvárených táborov, teda šiitských povstalcov a vlády prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Ďalšie kolo rozhovorov sa zrejme uskutoční po 20. januári.

Do konfliktu sa vlani v marci na strane jemenského prezidenta vložila koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorej sa v lete podarilo oslobodiť juhojemenský Aden. Do neho sa potom zo saudskoarabského exilu presunula vláda i prezident.