Primára zo skalickej nemocnice nevzali do väzby

SITA | 13.01.2016 17:32
Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v stredu prepustil zo zadržania primára urológie z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Skalici Jozefa M., stíhaného za korupciu.

Pokračovanie v trestnej činnosti totiž pominulo ako dôvod väzby, pretože lekár predložil súdu i prokurátorovi dohodu o skončení pracovného pomeru s nemocnicou. Rozhodnutie súdu je právoplatné, prokurátor, ani obvinený lekár voči nemu nepodali sťažnosť. Exprimára budú stíhať na slobode a hrozí mu trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Podľa dostupných informácií primár údajne spáchal zločin prijímania úplatku najmenej v dvadsiatich prípadoch. Bývalý primár sa odmietol médiám k veci vyjadriť. Úplatky vraj dostával od pacientov, ktorí za ním ako známym odborníkom chodili z celého Slovenska.

Okrem lekára obvinili aj dvoch pacientov z podplácania a po vykonaní procesných úkonov ich prepustili na slobodu. Hrozí im trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. Nemožno vylúčiť, že lekár uzavrie s prokurátorom dohodu o vine a treste, ako to urobili kardiochirurg Viliam Fischer a detský urológ Vladimír Polák.