Tretina sestier v Žiline trvá na výpovedi

SITA | 13.01.2016 19:04
V Žilinskej fakultnej nemocnici naďalej trvá na výpovedi 185 z približne šesťsto sestier. Pracovný pomer by mali skončiť k 31. januáru, čerpať dovolenky si však začnú už skôr.

„Myslím si, že to bude od budúceho týždňa, ak sa dohodnú s vedením na čerpaní dovoleniek a nadčasových hodín. Samozrejme, ohrozí to chod oddelení,“ povedala na dnešnom brífingu pred žilinskou nemocnicou predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

Podľa riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice Ivana Mačugu prípadný výpadok sestier bude nemocnica riešiť presunom pacientov na iné oddelenia, prípadne do okolitých nemocníc. „Ak by nastal krízový stav, vieme ho riešiť. Najväčší problém máme s oddelením anestézie.

Tam by sme pacientov museli presunúť na jednotky intenzívnej starostlivosti jednotlivých oddelení alebo ich v prípade nutnosti popresúvať do okolitých nemocníc.

Rokovali sme s nimi a sú veľmi ochotné nám pomôcť,“ povedal Mačuga s tým, že do úvahy prichádzajú univerzitná nemocnica v Martine, vojenská v Ružomberku, ale aj nemocnice, ktoré spravuje Žilinský samosprávny kraj, teda v Čadci, Dolnom Kubíne, Trstenej či Liptovskom Mikuláši

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej nie je podstatné, koľko sestier podalo výpovede, ale na ktorých oddeleniach.

„Bez anestéziologicko-resuscitačnej jednotky a bez týchto sestier žiadna nemocnica fungovať nemôže. V niektorých nemocniciach bude problém aj 20 alebo 50 sestier. Nie sú podstatné počty sestier, ale či sú to sestry, ktoré pracujú na kľúčových oddeleniach,“ povedala Lazorová.