Porošenko hovoril s Merkelovou a Hollandom o Donbase

ČTK | 13.01.2016 20:03
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu hovoril telefonicky o Donbase s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom François Hollandom. Informoval o tom na svojej internetovej stránke, kde tiež oznámil, že sa sťažoval na Moskvu kvôli neplneniu záväzkov plynúcich z minských mierových dohôd.

Porošenko sa podľa správy zverejnenej na jeho oficiálnom webe pri rozhovore posťažoval aj na porušovanie prímeria „ruskými banditami“ a na bráneniu pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v ich činnosti. S oboma štátnikmi chce o situácii na východe Ukrajiny hovoriť znovu budúci týždeň.

V bieloruskej metropole Minsku sa v stredu medzitým konala ďalšia schôdzka kontaktnej skupiny zloženej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska, donbaských povstalcov a európskych pozorovateľov. Hovorkyňa ukrajinského zástupcu v skupine Leonida Kučmu po rokovaní uviedla, že Ukrajina podporuje iniciatívu ruského predstaviteľa Borisa Gryzlova vyhlásiť prímerie, ktoré by malo začať platiť okamžite. Dohodla sa podľa nej aj výmena zajatcov.

Úplné a bezpodmienečné zastavenie paľby v Donbase je naďalej najdôležitejšou podmienkou návratu mieru do Doneckej a Luhanskej oblasti, napísala Kučmova hovorkyňa Darka Oliferová na svojom facebookovom účte.

Poukázala pritom na skutočnosť, že vianočné a novoročné prímerie „sa nestalo skutočnosťou“ a že bez pokoja zbraní nie je možné „normálne riešenie politických, humanitárnych a hospodárskych otázok“.

Strany sa v Minsku podľa Oliferovej dohodli, že každá v najbližšom čase prepustia viac ako 50 zajatcov, v prvom rade zranených a vážne choré osoby a ženy. Okrem toho sa dohodlo, že k väzneným by mali mať prístup medzinárodné humanitárne organizácie a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Hovorkyňa tiež zdôraznila, že Kyjev trvá na tom, že voľby v oblastiach, ktoré v oblasti Donbasu nie sú pod kontrolou Ukrajiny, sa musia konať v súlade s ukrajinskými zákonmi a štandardami OBSE a za účasti ukrajinských politických strán a médií.

Konkrétne výsledky podľa Oliferovej prinieslo prvé tohtoročné stretnutie kontaktnej skupiny v ekonomickej podskupine. Týkajú sa napríklad pokračovania obnovy železničnej infraštruktúry a elektrickej rozvodnej siete.