Šéf Pentagonu má plán na porážku IS v Sýrii a Iraku

ČTK | 14.01.2016 08:04
O pláne USA na porážku Islamského štátu v Sýrii a Iraku v stredu hovoril vo vojenskej základni Fort Campbell v štáte Kentucky americký minister obrany Ashton Carter. S americkou stratégiou chce budúci týždeň v Paríži zoznámiť partnerov z Británie, Francúzska, Austrálie, Nemecka, Talianska a Holandska, informovala agentúra AP.

Americká armáda chce pomôcť Iračanom a Kurdom dobyť späť mesto Mosul na severe Iraku a pomôcť umiernenej sýrskej opozícii vyhnať islamistov z ich hlavnej základne v meste Rakka. Z ministrových slov podľa AP vyplynulo, že plán na tieto bojové operácie je hotový.

Pokiaľ ide o Mosul, mali by kurdské jednotky k mestu postupovať zo severu a iracké oddiely z juhu. Carter však varoval, že dobyť mesto späť nebude rýchle ani jednoduché.

V Paríži chce šéf Pentagónu presvedčiť kolegov z šiestich spojeneckých štátov, aby posilnili armádne zložky určené na boj s islamskou republikou (IS). „Každá z týchto krajín má veľký záujem na zničení tejto diabolskej organizácie, a preto musia v poli nasadiť všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii,“ povedal Carter.

Pozemné sily podporované medzinárodnou koalíciou podľa neho získavajú späť územia kontrolované teroristami a teraz sa zameriavajú na likvidáciu finančných zdrojov IS, uviedol minister.