Investorov z Wall Street vraj láka obchod s marihuanou

ČTK | 14.01.2016 10:47
Amerických investorov stále viac priťahuje obchod s marihuanou, ktorý je už v niekoľkých štátoch USA legálny a sľubuje nemalé zisky. Investori z Wall Street sa v stredu zhromaždili na konferencii v New Yorku, aby sa dozvedeli viac o rozvíjajúcim sa biznise, ktorý sa zatiaľ sústreďuje na západnom pobreží USA.

Podľa marketingovej spoločnosti IBISWorld sa výnosy z predaja marihuany na liečebné účely zvýšia v USA z 3,6 miliardy dolárov v minulom roku na 13,4 miliardy (vyše 33 miliárd korún) v roku 2020, napísala agentúra Reuters.

Newyorská konferencia sa zišla len niekoľko dní potom, čo sa v najväčšom americkom meste otvorila prvá klinika, ktorá predpisuje ťažko chorým konope ako utišujúci prostriedok. Podobné zariadenia už fungujú v 22 amerických štátoch.

Záujem amerických investorov o marihuanu stúpol v roku 2012, keď štáty Colorado a Washington užívanie tejto drogy legalizovali. Neskôr sa k nim pripojili Aljaška, Oregon a hlavné mesto Washington. Počet spoločností obchodovaných na burze, ktoré sa predajom konope zaoberajú, stúpa a stále viac z nich je zárobkových.

Na federálnej úrovni je však užívanie marihuany stále nezákonné, a tak sa vznikajúce priemyselné odvetvia zatiaľ musia sústrediť na jej legalizáciu. Až potom bude podľa expertov schopné prilákať viac investorov.