Muž v Zborove zomrel po útoku tínedžerov

SITA, sn, Pravda | 14.01.2016 12:00
Traja tínedžeri tak zmlátili 55-ročného muža zo Zborova v Bardejovskom okrese, že ten na následky zranení zomrel. Zarážajúce je, že medzi nimi bol aj 13-ročný chlapec. Vzhľadom na jeho vek však stíhaný nie je, jeho dvaja kamaráti sú už obvinení. Podľa psychológa deti k takýmto činom motivujú často informácie na internete a s tým spojený adrenalín niečo podobné zažiť.

Sedemnásťročný Kristián, o dva roky mladší Dávid a trinásťročný Karol vtrhli do domu na ulici Zákutie niekedy v čase od 5. do 6. januára. Vošli cez neuzamknuté vchodové dvere. Majiteľa domu surovo bili a kopali a žiadali peniaze. Vzali mu nohavice, v ktorých mal 15 eur.

Muž pri útoku utrel viaceré vážne poranenia a v nemocnici zomrel. Ako uviedla prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová, podľa pitvy bolo bezprostrednou príčinou jeho smrti kardiorespiračné zlyhanie pri vnútrolebečnom poúrazovom krvácaní, zlomeninách rebier a zlomeninách tvárových kostí.

Zborovčanov Kristiána a Dávida obvinili z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a porušovania domovej slobody. Trestná sadzba za tieto činy je desať až pätnásť rokov, v prípade mladistvých sa znižuje na polovicu. Najmladší Karol vzhľadom na svoj vek nie je trestne zodpovedný.

„Príčinou takejto brutality u mladistvých je často to, že sledujú mediálne obsahy na internete alebo rôzne filmy zamerané na takúto tematiku,“ myslí si psychológ Miroslav Kohuťár. U mladistvých často prevláda pocit, že chcú niečo podobné zažiť, alebo ich vedie súrna potreba peňazí, ktoré potrebujú získať rýchlo a je im jedno, akým spôsobom sa k nim dostanú.

Za brutálnym správaním detí je aj nedostatočná výchova zo strany rodičov, ktorí nejavia záujem o voľnočasové aktivity svojich detí. „Pokiaľ nevolajú zo školy alebo nevolá polícia, tak sa dieťa nejakým spôsobom nekontroluje,“ vysvetlil Kohuťár.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ