Odevom bábik ukazuje krásy starého sveta

Štefan Rimaj, Pravda | 14.01.2016 15:00
bábiky, kroje Foto: ,
Bábiky v domácej zbierke sú odeté do krojov, ktoré musia zodpovedať originálom.
Dom plný bábik, nie je však pre bábiky. Žije v ňom 47-ročná Eva Bevízová z Opatovskej Novej Vsi v okrese Veľký Krtíš. Detské sny si priniesla až do dospelosti. Historické odevy a nádherné kroje, do ktoré sú bábiky poobliekané, sú dielom jej šikovných rúk. Každý kúsok odevu vyšila či utkala sama.

Už pri vstupe do domu zistíte, že v ňom býva človek, ktorý majstrovsky ovláda ihlu a niť. Dielňa je plná užitočných vecičiek, ktoré jej pomáhajú v práci. „Mám tu vyšívací stroj, prešívačky, odnitkovačku i tkáčsky stroj. Denne trávim v tejto dielni desať až dvanásť hodín a pracujem,“ hovorí.

V dielni nemožno prehliadnuť bábiku v palóckom kroji, ktorá je jej najnovším výtvorom. Z kúta vyťahuje ďalší šijací stroj, no ten je na batérie a len na hranie. Pochádza z jej detstva. Práve ten však začal formovať jej lásku k šitiu, vyšívaniu, pleteniu či tkaniu.

Takýto kroj nosievala stará mať Evy Bevízovej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kroj, bábika, Eva Bevízová Takýto kroj nosievala stará mať Evy Bevízovej (na snímke).

„Narodila som sa s vykĺbeným bedrovým kĺbom, a to ovplyvnilo moje detstvo i budúcnosť. Kým sa moji rovesníci hrávali vonku, ja som nemohla. A tak ma moja stará mama viedla od mala k zmysluplnému využívaniu voľného času. A naučila ma ručné práce,“ spomína. Ako šesťročná dostala pani Bevízová do daru spomínaný detský šijací stroj a ten nie a nie pustiť z ruky.

Kým nedržala v ruke skutočnú ihlu a niť, vŕzgala strojom na baterky. Tie jej rodičia nestačili kupovať a vymieňať. Jej budúcnosť akoby bola predurčená a preto nečudo, že sa vyučila za krajčírku. Už však nepracuje, lebo zdravotný stav ju poslal na invalidný dôchodok. Láska k šitiu jej však zostala.

Ušiť pre bábiku trvá týždne

Šikovnej Opatovčanke sa vždy páčili kroje, hoci sama ich nosiť nechce. Obdivovala ich na ľuďoch aj bábikách. A tak si povedala, že ich bude šiť.

zväčšiť Najnovším výtvorom je palócka nevesta. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
bábika, kroj Najnovším výtvorom je palócka nevesta.

„Najskôr som mala nápad, že vytvorím krojované bábiky s každým jedným krojom, ktorý sa používal na Slovensku. Keď som však začala pátrať hlbšie, došlo mi, že tých druhov krojov sa u nás používalo veľmi veľa. Určite viac ako tisíc. Veď takmer v každej obci ich mali aj niekoľko druhov. Napríklad v Číži v okrese Rimavská Sobota, kde som sa bola pozrieť, ich kedysi mali štyri,“ podotýka. A tak si povedala, že vdýchne život aspoň toľkým druhom krojov, koľko stihne. Doteraz ich vyrobila viac ako sto.

Jej bábiky majú oblečené kroje, aké sa nosievali v historickej oblasti Palóc, v Novohrade, Gemeri, Honte, no aj v oblasti Tekova, Trenčína, Moravy. Doma ich má okolo štyridsať, niektoré sú v obecnom múzeu a časť predala alebo darovala. Kroje sú na bábikách rôznej veľkosti. Od menších, asi 30– až 40-centimetrových, až po bábiky v životnej i nadživotnej veľkosti. Jedna z nich je v obecnom múzeu a má oblečený kroj nevesty z Opatovskej Novej Vsi.

zväčšiť V obecnom múzeu je aj opatovská nevesta, ktorú... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kroj, bábika V obecnom múzeu je aj opatovská nevesta, ktorú tiež stvorila pani Bevízová.

V domácej zbierke má aj bábiku s čiernym odevom staršej ženy. Presne takým, aký nosievala jej stará mať. Bábika jej ju pripomína. Hoci sa zdá, že vytvorenie jednej krojovanej bábiky je záležitosť iba niekoľkých hodín, nie je to pravda. Pani Bevízovej zaberie každá bábika týždne času.

„Rekordérom je tzv. palócka mladá žena. Len jej čepiec, na ktorý som všívala koráliky, som tvorila vyše dva mesiace. Bola to riadna piplačka. Niektoré látky, ktoré potrebujem, si sama utkám,“ poznamenáva.

Kroje musia byť ako originál

Kroje, ktoré v jej dielni uzrú svetlo sveta, sú precízne. Pani Bevízová ich robí presne podľa originálov. Pomáha si knihami, internetom, fotkami a keď treba, za krojmi aj vycestuje. Sama hovorí, že kroje na bábiky šije z lásky a pasie. Túto činnosť miluje. Hoci je časovo náročná a nie najlacnejšia. Aj keď niektoré kusy predá, na nové bábiky a látky si musí našetriť.

V kúte izby už má pripravené ďalšie bábiky, ktoré čakajú na svoj nový odev. Budúce nevesty či parádnice sa snaží získať z predajní oblečenia, ktoré majitelia zatvárajú. Najnovšie sa hotuje ušiť na bábiky kroje, aké nosievali slovenské komunity žijúce v Maďarsku, Rumunsku či Srbsku.

zväčšiť Opatovčanka v kroji je tiež v obecnom múzeu. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
bábika, kroj Opatovčanka v kroji je tiež v obecnom múzeu.

Svoje bábiky odeté do histórie si pani Bevízová nenecháva iba pre seba. Bola s nimi už na viacerých výstavách. Z jednej z nich, v Hrušove, si domov priniesla aj úžasný zážitok. Bábiky obzerala jedna rodina s malým dievčatkom. To sa zrazu pri jednej pristavilo a opakovalo slovo babi.

„Jej rodičia mi povedali, že presne takto chodievala oblečená starká tohto dievčatka, ktorá nedávno zomrela. Pri bábike sa vyfotili a takú istú si u mňa objednali. Rada som im vyhovela.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ