V marci budú vyberať nových členov do 5. pluku špeciálneho určenia

SITA | 14.01.2016 12:53
Nových členov do žilinského 5. pluku špeciálneho určenia budú vyberať v marci. Vláda odsúhlasila rozšírenie pluku v súvislosti s bojom proti terorizmu. Ako sa uvádza na internetovej stránke ozbrojených síl www.mil.sk, kde sú zverejnené aj bližšie informácie, požadovanú dokumentáciu je potrebné zaslať skupine personálneho manažmentu 5. pluku špeciálneho určenia do 7. februára.

V prvej fáze chcú obsadiť v súčasnosti voľné tabuľkové miesta, ktorých je približne 30. V tomto roku by mali do pluku prijať ešte 115 osôb tak, aby sa vytvoril nový oddiel špeciálneho určenia, oddiel spravodajskej podpory a posilnia sa existujúce oddiely, uvádza sa v materiáli schválenom v decembri vládou. Ďalšie personálne rozšírenie pluku o 67 osôb je podľa tohto materiálu naplánované na budúci rok. S personálnym posilnením pluku súvisí aj materiálno-technické vybavenie. Toto opatrenie v boji proti terorizmu by podľa odhadu premiéra Roberta Fica malo stáť v priebehu dvoch-troch rokov okolo 60 miliónov eur.

Hovorca pluku Mário Pažický vysvetlil, že nových členov neprijímajú z civilného sektora, ale len z Ozbrojených síl SR po odslúžení minimálne dvoch rokov. Uchádzači nevedia dopredu, čo ich vo výberovom konaní čaká, aby sa nemohli cielene pripraviť. Do posledného výberu sa v máji minulého roka prihlásilo 46 vojakov a výber ukončila desiatka z nich, priblížil situáciu v súvislosti s výberom nových členov Pažický. Podľa neho Ozbrojené sily SR disponujú dostatkom kvalitných vojakov, ktorí by mohli posilniť po výcviku ich rady a rozšíriť podľa potreby pluk.

Po nastúpení do služby v 5. pluku špeciálneho určenia nováčikovia podstúpia trojmesačný základný kvalifikačný kurz špeciálnych operácií. Nasleduje polročný vyšší odborný kurz špeciálnych operácií. Optimálny čas pre plnohodnotný výcvik jednotlivca – špecialistu v štandardnom mierovom režime tak, aby mohol byť nasadený v operáciách domáceho či medzinárodného krízového manažmentu, sa pohybuje v rozmedzí dvoch-troch rokov. „V prípade mimoriadnych okolností je možné výcvik koncentrovať a v intenzívnej podobe zvládnuť v mesiacoch,“ uviedol ďalej hovorca.

Pod súčasným názvom pluk pôsobí od 1. októbra 1995. Ako prvému v histórii Armády Slovenskej republiky mu bola 30. januára 1997 rozkazom prezidenta republiky prepožičaná bojová zástava. Od roku 2002 je pluk plne profesionalizovaný, v súčasnosti je zaradený do podriadenosti Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V novembri žilinský 5. pluk špeciálneho určenia úspešne ukončil národnú certifikáciu podľa štandardov NATO, čím potvrdil spôsobilosť plniť spektrum úloh síl pre špeciálne operácie.

Pluk je schopný byť do 45 dní vyslaný na špeciálne operácie do rizikových regiónov. Tento rok jeho členov čaká certifikácia, ktorá by mala byť potvrdením schopnosti nasadenia do piatich dní. Vojaci tohto pluku pôsobili napríklad v operáciách v Iraku, Bosne a Hercegovine či Kosove. V súčasnosti ešte stále pôsobia v Afganistane. Žilinský pluk je predurčený na špeciálne operácie, ako je špeciálny prieskum, úderné akcie, vojenská asistencia či protiteroristická činnosť.