Pellegrini: Viem si predstaviť druhý pilier financovania športu

SITA | 14.01.2016 13:12
Peter Pellegrini, predseda parlamentu Foto: ,
Predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu (na archívnej snímke) chýba v zákone o športe doriešenie otázky športových poukazov pre deti.
Predseda parlamentu Peter Pellegrini si vie predstaviť, že v ďalšom volebnom období by vznikol tzv. druhý pilier financovania športu. "To znamená prostredníctvom športových poukazov pre deti, ktoré by peniaze použili priamo v jednotlivých kluboch, kde športujú. Mohlo by to byť financované z tzv. fondu prevencie,“ povedal Pellegrini.

Do novozriadeného fondu prevencie, z ktorého by sa financovali športové poukazy pre deti, by podľa Pellegriniho mali prispievať zdravotné poisťovne, a to nejakým percentom, respektíve pevne stanoveným podielom z vybraného zdravotného poistenia.

"Pretože si myslím, že peniaze investované do športu a zdravia obyvateľov sa nám vrátia niekoľkonásobne v tom, že nebudeme musieť tú generáciu liečiť a používať veľké finančné prostriedky na zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlil predseda parlamentu. Práve doriešenie otázky športových poukazov pre deti podpredsedovi Smeru chýba v zákone o športe, ktorý prijal parlament minulý rok. Zákon o športových poukazoch pre deti hovorí, nedefinuje však spôsob ich financovania.

"Veľmi si vážim širokú podporu, ktorú našiel zákon vo verejnosti aj pri schvaľovaní v parlamente. Netvrdím, že je úplne dokonalý a pravdepodobne bude potrebné počas roka 2016 reagovať drobnými doladeniami na tie okolnosti, ktoré sme možno nedokázali úplne predvídať. Ale dôležitá je jedna vec, že by mal zaviesť transparentné prostredie, transparentnosť a možnosť kontroly zo strany športovcov a funkcionárov, ako aj laickej kontroly,“ uviedol Pellegrini.

Za tri najväčšie problémy slovenského športu považuje podpredseda Smeru samotné podfinancovanie tejto oblasti za posledných 15 rokov. "Zároveň je to nedostatočná športová infraštruktúra, modernizačný dlh a potreba výstavby nových športovísk, respektíve rekonštrukcia tých pôvodných. "Negatívne vnímam znížený záujem mladých ľudí o pohyb a športovanie ako také,“ uzavrel predseda NR SR.