Ďalšie podozrivé CT, tentoraz v žilinskej župe

Zlatica Beňová, Pravda | 15.01.2016 11:00
CT, Čadca Foto: ,
V Kysuckej nemocnici v Čadci prestalo staré CT definitívne fungovať v novembri 2010. Pacientov z Kysúc tak museli na tomografiu posielať do susedných regiónov. Snímka je z januára 2011.
Polícia má v hľadáčiku ďalší nákup CT prístroja. Týka sa Kysuckej nemocnice v Čadci, ktorá zariadenie pred zhruba piatimi rokmi kupovala cez sprostredkovateľa. Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či súťaž na túto zákazku nebola šitá na mieru jednej firme a či prístroj nebol predražený.

V tom istom čase aj žilinská župa obstarávala CT pre nemocnice v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši. Vybrala rovnakého sprostredkovateľa ako Čadca. Všetky tri nemocnice spadajú pod tento samosprávny kraj.

Od kauzy tendra na predražené cétečko v piešťanskej nemocnici ubehlo len pár mesiacov a polícia má na stole ďalší prípad. Kysucká nemocnica v Čadci v roku 2011 kúpila tomograf za milión eur po tom, čo starý vypovedal. Dodávateľa si vybrala prostredníctvom rokovacieho konania, čiže rokovala s vybranou firmou, a tou bola eseročka z Popradu. Polícia zisťuje okolnosti nákupu aj cenu prístroja.

„Prijali sme podnet, súčasťou ktorého je aj podozrivý nákup CT prístroja v čadčianskej nemocnici, ktorý preverujeme," povedala hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Žiline Jana Balogová. Viac už neprezradila.

Podľa pracovníka nemocnice v Čadci, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, bolo dopredu jasné, že táto firma zákazku dostane. Vedenie nemocnice aj samosprávny kraj podľa neho čakali, kým nenastane na prístroji havarijný stav, pretože v takom prípade mohli rokovať s jedným uchádzačom. „Starý prístroj bol poruchový už v roku 2009, vôbec sa nepozeralo na to, že pacienti kvôli vyšetreniu museli chodiť do Žiliny alebo Ružomberka. Čakalo sa, kedy sa pokazí úplne," myslí si zdravotník. „Presne to zákon umožňuje v prípade krízového stavu rokovať iba s jednou firmou. Takto bol prístroj predražený minimálne o dvestotisíc eur," dodal.

Suma tomografu, ako tvrdí, bola zbytočne navýšená za servis po záruke prístroja a za stavebné úpravy. „Staticko-technická prestavba priestorov, kabeláže a ďalších úprav predražila cenu CT, myslím, že to stálo až okolo 180-tisíc eur. Keby sa vybral prístroj priamo od výrobcu, nebolo by potrebné robiť rozsiahle murárske práce, pretože staré cétečko bolo rovnakej značky," pripomenul.

Vedenie Kysuckej nemocnice odmieta, že by uprednostnilo uchádzača aj predraženú kúpu. „Na základe mimoriadnej situácie, prístroj bol neopraviteľný, mohli sme rokovať podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie iba s jedným dodávateľom,“ reagovala sekretárka riaditeľa Martina Laufiková. Napriek tomu podľa nej rokovania prebiehali so všetkými renomovanými štyrmi dodávateľmi na trhu s cieľom vyjednať čo najlepšiu cenu. V druhej etape nemocnica rokovala s firmou, ktorá ponúkla najnižšiu cenu, ešte o znížení tejto sumy. „Najlepšia ponuka bola od popradskej spoločnosti," prízvukovala.

Vo výslednej cene tomografu 1 073 000 eur s DPH je podľa Laufikovej zahrnutá nielen cena prístroja a dátové úložisko, ale aj dodanie na miesto určenia, spracovanie technologického projektu, stavebné úpravy aj uvedenie do prevádzky, odinštalovanie starého prístroja, zaškolenie zamestnancov, sedemročný záručný a pozáručný servis vrátane výmeny RTG lámp, čo je najvyššia položka v rámci servisu.

Denník Pravda oslovil konateľov eseročky z Popradu, tí ani do troch dní na otázky nereagovali.

Prečítajte si k tejto téme aj glosu z pera Mariána Repu.

Predseda župy Juraj Blanár považuje údajné pochybenia nemocnice v Čadci za predvolebnú agendu. „Bolo to už počas župných volieb 2013 a teraz opäť. Naposledy minulý rok som dostal na stôl nepodložené tvrdenia, a keďže Kysucká nemocnica nemá čo zakrývať, postúpil som tento podnet polícii," priznal sa Blanár.

Už nevysvetlil, prečo nedal podnet v roku 2013. Doplnil, že od roku 2011, keď prebiehalo verejné obstarávanie na nákup tohto CT, neboli vznesené žiadne pripomienky od Úradu pre verejné obstarávanie alebo iných odborných a kontrolných orgánov.

Poslanec žilinskej župy aj predseda zdravotníckej komisie Štefan Zelník uviedol, že hoci nákup nového prístroja poslanci odsúhlasili, nekontrolovali už samotný nákup. „Poslanci schválili nákup v dobrej viere, prístroj nemocnica potrebovala a je určený pre našich obyvateľov. Ako prebieha výber, tak do toho už poslanci nezasahovali. Vo výberovej komisii nebol nijaký člen zo zdravotníckej komisie," poukázal Zelník. Poslanci podľa neho schválili akontáciu, teda prvú splátku, čo bolo približne 110-tisíc eur. Zvyšok už musela podľa neho splácať Kysucká nemocnica z peňazí, ktoré dostáva od zdravotných poisťovní za výkony na prístroji.

Pochybnosti sa objavujú aj pri nákupe cétečiek do nemocníc v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši. Obstarávanie mal v rukách Žilinský samosprávny kraj. Súťaž prebehla prostredníctvom elektronickej aukcie a opäť zvíťazila popradská firma ako v Čadci. Nemocnice vyšiel drahšie, na 1 136 000 eur aj s DPH, čiže o 60-tisíc eur viac, ako zaplatila kysucká nemocnica. V cene sú pritom zahrnuté podobné príslušenstvá. Súťaž prebiehala tiež v roku 2011. Polícia nepotvrdila, či sa zameria aj na tieto nákupy.

Podobný prístroj s rovnakými parametrami kupovala v roku 2012 aj nemocnica v Dunajskej Strede. Vyšiel ju približne o stodvadsaťtisíc eur lacnejšie ako CT v Čadci.

Zdravotník z trstenskej nemocnice, ktorý chcel zostať v anonymite, poukázal, že hoci boli kupované dva prístroje, nebola tam vybavená žiadna zľava. Naopak, oba vyšli drahšie ako v Čadci. Cenu podľa neho predražil servis. „Predmet obstarávania rozdelili na dve časti – na prístroj a na servis. Výrobca tomografov dával ponuku vyššiu, ale servis bol za jedno euro, popradská spoločnosť dala síce nižšiu ponuku na prístroj, ale si poriadne navýšila cenu za servis, a to už nikto nebral do úvahy," priblížil okolnosti súťaže.

Ťažko teraz podľa neho dokázať, že bol prístroj predražený. „Podľa mňa bol, keby cenu nerozdelili, mohli ušetriť minimálne tristotisíc eur na každom tomografe. Argumenty kompetentných sú väčšinou také, že bol použitý iný softvér, boli tam doplnené ďalšie komponenty, stavebné práce a podobne," podotkol.

Žilinský samosprávny kraj trvá na tom, že nakúpil výhodne.

„Ministerstvo zdravotníctva by malo zaviesť pravidelné porovnávanie (benchmarking) a zverejňovanie cien nákupov väčších položiek nemocníc, čím by sa zvýšila cenová transparentnosť a zároveň obmedzil priestor pre výrazne nevýhodné obchody. A porovnávať by malo aj s cenami v zahraničí," vidí analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar jedno riešenie ako stransparentniť súťaže.

V Piešťanoch zmluvu na nákup zrušili

V kauze tendra na nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici polícia minulý rok v septembri obvinila osem osôb pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Medzi obvinenými bola aj riaditeľka nemocnice, štyria členovia správnej rady a traja členovia odbornej komisie. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie vo výške desať až pätnásť rokov.

Piešťanská nemocnica v marci 2014 vysúťažila prístroj za 1,6 milióna eur. Cenu o 600-tisíc nižšiu určil tender, ktorý vypísalo ešte predchádzajúce vedenie v roku 2012. Táto súťaž bola zrušená.

Podľa výsledkov nového tendra mala CT do Piešťan dodať firma Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). V tom čase vo funkcii šéfky dozornej rady bola podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer).

Po prevalení kauzy a výzve premiéra Roberta Fica Zmajkovičová z politickej funkcie aj z rady odstúpila. Postu sa vzdali tiež ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a Paška. Ten zároveň vrátil poslanecký mandát. Nemocnica zmluvu s dodávateľom prístroja v novembri 2014 nakoniec zrušila.

Súčasný minister Viliam Čislák nákup predraženého cétečka najskôr označil za pseudokauzu, potom sľuboval nový ozdravný plán pre nemocnice. Plán mal stanoviť stropy na nákupy prístrojov, liekov či energií. Do praxe sa to nezaviedlo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ