Rusko opäť spochybnilo závery Holanďanov

Boris Latta, Pravda | 15.01.2016 09:23
Za nepresné a nepodložené považuje Rusko doterajšie výsledky holandských vyšetrovateľov tragédie malajzijského boeingu nad Ukrajinou v júli 2014. Podľa Holanďanov vinu na smrti takmer tristo cestujúcich a posádky nesú proruskí separatisti, ktorí mali odpáliť osudnú protilietadlovú raketu ruskej výroby Buk. Moskva reagovala na informáciu, podľa ktorej Holanďania nevylučujú vytvoriť medzinárodný tribunál, aby zistil konkrétnych vinníkov tragédie.

„Vyšetrovanie prokuratúry aktívne pokračuje s cieľom určiť v najbližších mesiacov konkrétnych vinníkov s účasťou medzinárodného tribunálu," informoval vo štvrtok počas rokovania Európskeho parlamentu v Bruseli Bert Kunders, šéf holandskej diplomacie. Pritom ruskí odborníci opakovane upozorňujú, že holandskí vyšetrovatelia nesprávne vyrátali miesto odpálenia rakety a ani nedokázali, že išlo skutočne o Buk.

Na túto skutočnosť poukázal najnovšie v liste šéfovi vyšetrovateľov Tjibbemu Joustrovi aj námestník riaditeľa ruskej agentúry pre civilné letectvo Rosaviacia. Nie je to prvý raz, čo Moskva spochybnila záverečnú správu vyšetrovateľov z októbra minulého roka. V tejto súvislosti nielen Rusi pripomínajú napríklad, že záznamy rozhovorov pilotov s ukrajinskými dispečermi zmizli rovnako, ako aj samotná dispečerka, ktorá v riadiacej veži medzinárodného letiska v Donecku mala „pod palcom" inkriminovaný stroj a mala ho „odovzdať" ruským kolegom v riadiacom stredisku v Rostove na Done.

Posledný let boeingu na linke MH17

Malajzijský boeing letiaci na trase Amsterdam – Kuala Lumpur viezol 298 ľudí (283 cestujúcich a 15 členov posádky). Zostrelili ho nad Ukrajinou 17. júla 2014. Jeho trosky dopadli v okolí dedinky Hrabove v Doneckej oblasti. Medzi pasažiermi bolo 193 Holanďanov. Okrem nich boli na palube aj občania Austrálie, Británie, Malajzie, Belgicka, Kanady, Indonézie, Nemecka, Nového Zélandu a Filipín.

Ešte minulý rok na jeseň sa ozvala aj Ruská štátna spoločnosť na výrobu rakiet Almaz-Antej, ktorá rakety Buk vyrába a ktorá informovala o vlastnej verzii katastrofy. „Urobili sme rekonštrukciu zásahu lietadla v reálnych podmienkach," povedal generálny riaditeľ koncernu Jan Novikov. Zopakoval, že raketu vystrelili z dediny, ktorú kontrolovali ukrajinskí vojaci a že ide o staršiu modifikáciu zbrane, ktorá už nie je vo výzbroji ruskej armády. „Firma zároveň urobila modelovú simuláciu, ako aj simuláciu naživo, pri ktorej použili vyradené lietadlo IL-86, veľkosťou podobné boeingu,“ približuje agentúra AP.

Z oboch simulácií a analýzy ich výsledkov vyplýva, že pri zásahu lietadla raketou submunícia zasiahla celý trup lietadla: od kabíny pilota po chvost, pričom nie zvonku, ale zvnútra, uviedla agentúra RIA Novosti. Experti koncernu tiež oznámili, že raketa, ktorou bolo lietadlo zostrelené, nemohla byť vypálená z obce Snižne, ako to tvrdia aj dnes predstavitelia Ukrajiny. Výsledky modelovej simulácie havárie boeingu potvrdzujú, že lietadlo nezostrelili proruskí povstalci, ale strela bola vypálená z územia kontrolovaného provládnymi silami – z oblasti obce Zaroščenske.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ