Testy áut Renaultu vo Francúzsku neodhalili podvodný softvér

SITA | 15.01.2016 09:31
Testy, ktorým sa podrobili automobily spoločnosti Renault, neodhalili prítomnosť podvodného softvéru, ktorý by skresľoval údaje o emisiách, uviedla vo štvrtok francúzska ministerka energetiky Ségolene Royalová.

Francúzsko uskutočnilo testovanie, aby zistilo, či sa v autách na francúzskych cestách nenachádza zakázaný softvér, podobný tomu, ktorý použila vo svojich autách spoločnosť Volkswagen (VW).

„Neobjavili sa žiadne podvody v prípade spoločnosti Renault. Akcionári a zamestnanci firmy by mali byť pokojní,“ povedala ministerka. Zároveň však poznamenala, že hodnoty emisií nad povolenou hranicou sa objavili v prípade iných výrobcov. Ide o emisie oxidov dusíka aj oxidu uhličitého.

Francúzski vyšetrovatelia minulý týždeň prehľadali kancelárie francúzskej automobilky Renault. Vyšetrovanie by sa mohlo týkať emisií, informoval predstaviteľ odborového zväzu CGT Florent Grimaldi.

„Vyšetrovatelia proti podvodom vykonali prehliadky na niekoľkých miestach automobilky Renault. Vedenie spoločnosti nepotvrdilo, či je vyšetrovanie spojené s emisiami oxidov dusíka, avšak podľa sektorov, ktoré vyšetrovatelia prehľadali, si myslíme, že by to mohlo byť spojené,“ povedal Grimaldi. Po týchto informáciách sa akcie spoločnosti Renault prepadli.