Slovensko aj na konci roka zostalo v deflácii

SITA | 15.01.2016 09:39
Spotrebiteľské ceny na Slovensku klesali aj v závere vlaňajška. Ako ďalej vyplynulo z údajov Štatistického úradu SR, spotrebiteľské ceny v národnej metodike klesli v decembri medziročne o 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní to bolo zníženie o 0,3 %. V priemere za rok 2015 v porovnaní s rokom 2014 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní klesli najmä ceny v doprave, a to o 4,8 %. Ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá sa znížili o 1,8 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov, alkoholických nápojov a tabaku, poštových a telekomunikačných služieb poklesli zhodne o 0,3 %. Na druhej strane vzrástli ceny v odboroch hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,3 %, vzdelávanie o 1,3 %, zdravie, rekreácia a kultúra zhodne o 1,2 %, rozličné tovary a služby o 1,1 %, odevy a obuv o 0,6 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,3 %.

Medzimesačne klesli ceny v odboroch doprava o 1,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, rozličné tovary a služby zhodne o 0,2 %, odevy a obuv, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá zhodne o 0,1 %. Naopak, vzrástli ceny za zdravie o 0,2 %, za rekreáciu a kultúru, za hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a ceny za vzdelávanie.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, sa v decembri znížila o 0,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, v decembri medziročne poklesla o 0,1 %.