Gazprom je v strate. Menšej, než sa čakalo

ČTK | 16.01.2016 08:36
Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom sa v treťom štvrťroku minulého roka prepadla do čistej straty dve miliardy rubľov zo zisku 106 miliárd rubľov o rok skôr. Príčinou bol pokles kurzu rubľa, tržby spoločnosti ale vďaka poklesu domácej meny vzrástli, oznámil Gazprom.

Hospodársky výsledok za tretí štvrťrok bol oveľa lepší, než sa čakalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpovedali stratu 25 miliárd rubľov.

Tržby Gazpromu stúpli na 1,29 bilióna rubľov z 1,13 bilióna rubľov v rovnakom období predošlého roka. Gazprom je monopolným ruským vývozcom zemného plynu prostredníctvom plynovodov a má najvyššie zásoby plynu na svete.

Vlani Gazprom zvýšil dodávky zemného plynu do Európskej únie a do Turecka o osem percent na 159,4 miliardy kubických metrov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre veľa európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Gazpromu sa pre pokles rubľa zvyšuje dlh, ktorý má väčšinou v zahraničných menách, takže podnik musí odpisovať účtovnú straty. Rubeľ je od roku 2014 pod tlakom padajúcich cien ropy, ukrajinskej krízy a západných sankcií proti Rusku.