Pirátov ciest zastavia inteligentné semafory

Vanda Vavrová, Sabína Nagyová, Pravda | 15.01.2016 12:00
semafor, cesta, premávka Foto: ,
Na niektorých miestach budú klasické semafory nahradené špeciálnymi, ktoré rýchleho vodiča hneď zastavia.
Vodiči s ťažkou nohou na plyne sa už tak ľahko pokute nevyhnú. Okrem mobilných radarov bude totiž dodržiavanie rýchlosti sledovať aj 1 300 stacionárnych radarov napojených na nový počítačový systém. Na niektorých miestach budú dokonca špeciálne semafory, ktoré "rýchleho" šoféra hneď aj zastavia. Verejnú súťaž na toto vybavenie vypíše ministerstvo vnútra v najbližších dňoch.

Systém bude fungovať na princípe objektívnej zodpovednosti, ktorý podľa zákona o cestnej premávke platí už takmer štyri roky. Objektívna zodpovednosť, pri ktorej dostane pokutu za priestupok majiteľ auta, i keď ho nešoféroval, sa uplatňuje aj dnes, je to však zložité. Majiteľov áut vyhľadávajú policajti v databáze manuálne. Po spustení nového systému bude všetko plne automatizované, čo urýchli aj odoslanie rozkazu o uložení pokuty. Vodiči ho dostanú do siedmich dní. V súčasnosti to trvá asi 20 dní, zákon povoľuje až dva mesiace.

Cestných pirátov zachytí po novom kamera nainštalovaná na konkrétnom mieste, odošle tento záznam do softvérového centra, kde sa porovná evidenčné číslo auta s evidenciou motorových vozidiel a zistí sa, kto je jeho majiteľom. „Systém vygeneruje hotovú výzvu na zaplatenie sankcie majiteľovi vozidla,“ povedal hovorca rezortu vnútra Peter Lazarov. Podobne to dnes funguje napríklad v Maďarsku.

Radary budú sledovať rýchlosť, prejazd na červenú, predchádzanie, nezastavenie na stopke či nedovolené otáčanie a cúvanie.

Lokality, kde by mali radary byť, už polícia ministerstvu navrhla. „Polícia vytipovala miesta, kde sa stávajú tragické dopravné nehody a kde sú nebezpečné úseky ciest,“ uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Malo by ísť najmä o cesty prvej triedy. Podľa policajných štatistík sa na týchto komunikáciách stalo vlani najviac tragických nehôd v Žilinskom a Prešovskom kraji.

„Skôr ako projekt spustíme, verejnosti predstavíme mapu ciest, na ktorej bude táto technika umiestnená,“ vysvetlil Lazarov. Budú tam však vyznačené miesta, kde kamery môžu, ale aj nemusia byť. Stanovištia na radary bude môcť totiž polícia z času na čas premiestniť, aby vykryla celý priestor nehodového alebo nebezpečného úseku cesty. Presný počet radarov oznámia, až keď rezort vypíše verejnú súťaž. Hovorí sa o 1 300 kusoch.

Radary pribudnú aj v blízkosti železničných priecestí, ktoré sú častým miestom tragických nehôd. Okrem nich chce polícia obstarať aj dynamické váhy na sledovanie hmotnosti vozidiel. Ďalšou novinkou sú inteligentné radarové semafóry. Tie budú umiestnené niekoľko sto metrov za radarom, ktorý sleduje rýchlosť vozidla. Ak vodič prekročí povolenú rýchlosť, automaticky na semafore zasvieti červená a vodič bude musieť zastaviť.

„Bude to mať veľmi výchovný efekt, pretože ten, kto bude stáť prvý na semafore, je vlastne vinníkom, ktorý spomalil všetkých ostatných, ktorí musia zastať na semafore,“ priblížil minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho to ocenia najmä obce, ktoré majú problém s rýchlym prejazdom kamiónov.

Skúsenosť s podobnou svetelnou signalizáciou má od roku 2013 obec Dubovany v okrese Piešťany. „Bola tu dopravná nehoda, pri ktorej zomreli dve dievčatá,“ spomína starosta Miroslav Michalčík. V dedine sú dva inteligentné semafory, na ktorých naskočí červená v momente, keď vodiči idú rýchlo. Odhalia ich radary, ktoré sú umiestnené niekoľko metrov pred vjazdom do obce. „Ľudia ich rešpektujú a má to psychologický efekt. Odvtedy v tom úseku nebola žiadna nehoda,“ dodal starosta. Jeden radar a semafor stáli spolu 7 000 eur.

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského by semafory mali prinútiť šoférov dodržiavať obmedzenie rýchlosti. „Pokiaľ ten vodič nerešpektuje, že je v obci a musí ísť rýchlosťou 50km/h, zabrzdí ho červená,“ priblížil analytik, ktorý vidí problém v tom, že zákon o objektívnej zodpovednosti platí na Slovensku od júla 2012 , no jeho realizácia v praxi zaostáva.

Verejná súťaž na obstaranie celého systému je pripravená a bude vypísaná v najbližších dňoch. Ministerstvo vnútra plánuje za všetky potrebné zariadenia zaplatiť 50 miliónov eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ