Realita dnešného sveta: Ropa lacnejšia ako voda

Lenka Buchláková, Pravda | 15.01.2016 13:30
India, žena, ropa Foto:
Do budúcnosti budú pohonné hmoty v Indii oveľa lacnejšie ako čistá voda. Tej je v tejto krajine stále menej a menej. Naopak, ropy sa vo svete produkuje stále viac, ako sa spotrebuje.
V Indii vznikla v dôsledku klimatických zmien a boja medzi ropnými mocnosťami kuriózna situácia. Liter benzínu tam stojí menej ako litrová fľaša pitnej vody. Informoval o tom internetový portál nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý sa snažil poukázať na fakt, že v krajine je okolo 80 miliónov Indov, ktorí nemajú prístup k čistej vode. Denne zomrie až 1¤600 ľudí po vypití špinavej vody.

Liter vody aktuálne stojí 12,50 rupie (0,17 eura). Liter minerálky v plastovej fľaši sa na ulici v Indii predáva minimálne za 15 rupií (0,21 eura), väčšinou sa však Indovia dostanú k minerálke za viac ako 30 rupií (0,41 eura). Liter ropy v prepočte na eurá pritom stojí okolo 17 centov.

Cena benzínu a dieselu je však po pripočítaní sumy, ktorú si nechá spracovateľ a predajca a predovšetkým dane odvádzané štátu, vyššia. Platí to tak v Indii, ako aj na Slovensku. Liter benzínu sa na čerpacej stanici v Dillí predáva za 59 rupií (0,82 eura) a liter dieselu za 45 rupií (0,62 eura). Na ilustráciu, liter benzínu stojí na Slovensku 1,10 eura a liter vody z verejného vodovodu aj so stočným vyjde na 0,002 eura. V prevádzkach rýchleho stravovania sa však možno stretnúť s tým, že voda stojí toľko, čo benzín.

V Indii sa zdá, že do budúcnosti budú pohonné hmoty oveľa lacnejšie ako čistá voda. Tej je v tejto krajine stále menej a menej. Naopak, ropy sa stále produkuje viac, ako sa spotrebuje. Celkovo medzi najzraniteľnejšie oblasti patrí Ázia so štyrmi miliardami obyvateľov, najmä India a Čína, kde prudko rastúca populácia čelí obrovskému tlaku na vodné zdroje. Globálne otepľovanie pritom narušuje zákonitosti vodných tokov a spôsobuje vyššiu ničivosť povodní, sucha a búrok, čo znižuje dostupnosť čistej vody. Organizácia Spojených národov odhaduje, že až dve miliardy ľudí vo svete nebudú mať dostatočný prístup k čistej vode do roku 2050.

Ešte väčšieho cenového rozdielu medzi ropou a pitnou vodou vo fľaši v Indii budeme zrejme svedkami v najbližších mesiacoch. Príčinou súčasných nízkych cien ropy na svetových trhoch je nadprodukcia čierneho zlata, ako aj obavy z oslabovania druhej najväčšej ekonomiky sveta, Číny, ktorá má takisto druhé miesto vo svete po USA v spotrebe ropy. Cena britskej ropy Brent klesla v strede týždňa dokonca prvýkrát od apríla 2004 pod hranicu 30 dolárov za barel. Ešte v lete 2014 stál barel vyše 115 dolárov. Nízke ceny ropy by mali zotrvať minimálne do júna tohto roka, keď je naplánované ďalšie oficiálne stretnutie OPEC-u (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu), kde by krajiny na čele so Saudskou Arábiou mali rozhodnúť, či obmedzia ťažbu ropy, alebo nie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ