Juncker trvá na prerozdelení utečencov, odmietajúcich treba presvedčiť

ČTK | 15.01.2016 11:20
Jean–Claude Juncker Foto:
Šéf Európskej komisie Jean–Claude Juncker vyhlásil, že krajiny, ktoré utečencov odmietajú, je potrebné presvedčiť, že je to už prijaté rozhodnutie, ktoré je nutné naplniť.
Niektoré členské krajiny Európskej únie v migračnej kríze nedokázali naplniť sľuby a záväzky, ktoré v minulosti urobili, upozornil šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Odmieta pritom akceptovať vyhlásenia niektorých úniových štátov, že tieto krajiny nebudú žiadnych utečencov prijímať.

„Trochu už ma unavuje neustála kritika komisie a EÚ za fakt, že sa údajne neurobilo dosť. Komisia urobila všetko, čo vo veľmi zložitých podmienkach išlo,“ povedal Juncker na tlačovej konferencii.

Niektoré úniové krajiny však podľa neho nie sú ochotné vykonať veci, na ktorých sa dohodli na najrôznejších ministerských radách. Bude tak podľa neho veľkou krízou vierohodnosti Európskej únie, pokiaľ sa tento rok nepodarí uskutočniť, čo bolo právne aj politicky o migrácii dohodnuté.

Štáty únie sa vlani napriek odporu niektorých krajín vrátane SR dohodli na prerozdelení 160 000 žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska. Z tohto počtu však boli zatiaľ do iných úniových štátov presunuté len necelé tri stovky utečencov. Kritici upozorňujú, že systém zjavne nefunguje.

„Nie je jednoducho možné, aby rozhodnutie takého druhu nebolo vykonané. Ja to nevzdám,“ povedal Juncker. Krajiny, ktoré utečencov odmietajú, je podľa neho potrebné presvedčiť, že je to už prijaté rozhodnutie, ktoré je nutné naplniť.