Juncker: Vedieme s Poľskom dialóg, na úvahy o treste je skoro

ČTK | 15.01.2016 12:25
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Európska komisia teraz vedie s Varšavou o stave právneho štátu v krajine dialóg. Nemá tak zmysel uvažovať o možnom trestaní Poľska, povedal novinárom predseda komisie Jean-Claude Juncker. Poľsko na tlačovej konferencii označil za významného člena únie.

„Je to dialóg, nechcem vec dramatizovať. Ale bol by som rád, aby naši poľskí priatelia brali túto otázku vážne," poznamenal šéf európskej exekutívy. Tá v stredu rozhodla začať – predovšetkým v súvislosti s vývojom okolo poľského ústavného súdu – sledovanie stav právneho štátu v Poľsku, teda prvú etapu niekoľkostupňového procesu zriadeného v roku 2014.

Chybou by tak podľa Junckera bol dojem, že komisia má niečo proti Poľsku, ktoré vraj on osobne obdivuje. Nie je však pravdivý názor, že dianie okolo ústavného súdu a verejnoprávnych médií je len vnútornou poľskou záležitosťou a že komisia nemá v tejto súvislosti žiadne kompetencie. „Nemiešajte Poľsko a poľskú vládu," poznamenal.

„Máme pochybnosti a snažíme sa zistiť, či sú oprávnené," poznamenal šéf komisie. Existuje podľa neho napríklad priestor na úpravy v niektorých poľských zákonoch.

Teoreticky a po niekoľkých etapách diskusií môže vec skončiť rozhodnutím ostatných členských krajín o tom, že Poľsko systematicky porušuje základné hodnoty únie a následne aj zastavením niektorých jeho únijných práv.

Juncker pripomenul, že jedným zo vstupov do rozhodovania komisie o ďalšom postupe bude tiež názor expertov štrasburskej Rady Európy.

„Nedáva tak zmysel, aj keď to niektorí kolegovia politici robia, upozorňovať poľskú a európsku verejnosť na použitie článku sedem," poznamenal Juncker. Práve siedmy článok únijnej zmluvy sa zaoberá rozhodovaním členských krajín o tom, že jeden štát z ich stredu závažne a trvalo porušuje základné únijné hodnoty. Museli by sa zhodnúť jednohlasne, Maďarsko už však dalo najavo, že takýto postup nepodporí. Kvalifikovaná väčšina krajín by potom stačila k rozhodnutiu o konkrétnej podobe pozastavenia poľských práv v únii.