Bratislava vyhlási súťaž o rekonštrukciu Šafárikovho námestia

SITA | 15.01.2016 13:28
Šafárikovo námestie, Staré mesto Foto: ,
Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie v Bratislave zmenia svoju budúcu podobu.
O budúcej podobe Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia v Bratislave sa rozhodne v architektonicko-urbanistickej súťaži. Tú plánuje mestská časť Staré Mesto vyhlásiť 25. januára. Architektonické návrhy na budúce stvárnenie Šafárikovho námestia budú môcť autori posielať do 7. marca. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Doručené návrhy bude posudzovať porota zložená zo zástupcov Starého Mesta – vicestarostu Ľubomíra Boháča, Silvestra Černíka a Martina Gajdoša, a zo štvorice nezávislých architektov Petra Hájeka, Pavla Nasadila, Juraja Hermanna a Pavla Paňáka. Vyhodnotenie prebehne 14. marca. Výsledky architektonickej súťaže budú podkladom na objednanie projektovej dokumentácie.

Vedenie Starého Mesta totiž uvažuje o vytvorení kultúrneho priestoru na nábreží Dunaja. Kultúrna zóna v centre mesta by mala vzniknúť prepojením Jakubovho námestia, priestoru pred Umeleckou besedou so Šafárikovým námestím a promenádou na Fajnorovom nábreží. V budúcnosti by sa tu mohli stretávať komunity či konať koncerty, alebo rozšíriť populárny Dobrý trh.

Vypísaniu súťaže predchádzalo zisťovanie verejnej mienky o budúcnosti Šafárikovho námestia. Staré Mesto v spolupráci so združením Partners For Democratic Change Slovakia zisťovalo od obyvateľov z blízkeho i širšieho okolia, ako si predstavujú Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie. Zorganizovali na túto tému napríklad prezentáciu pre verejnosť v Umeleckej besede, názor ľudí zisťovali aj anketou medzi návštevníkmi Dobrého trhu.

Názory verejnosti mestská časť premietla do súťažných podkladov. Ako priblížila Gubková, podnety sa týkali zelene, cyklodopravy, prepojenia historických prvkov či možných dominánt lokality. Informácie o súťažných podmienkach a podkladoch Staré Mesto po vyhlásení architektonickej súťaže zverejní aj na svojej internetovej stránke www.staremesto.sk.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ