Utečenci sa z kancelárstva vracajú späť do Bavorska

SITA | 15.01.2016 13:32
nemecko, migranti, utečenci Foto: ,
Migranti po tom, ako autobusom pricestovali pred nemecké kancelárstvo v Berlíne.
Väčšina utečencov, ktorých najvyšší predstaviteľ bavorského okresu Landhut Peter Dreier vo štvrtok dopravil na kancelárstvo v Berlíne, sa v piatok vydala na cestu späť do Bavorska. Nenaplnili sa totiž ich očakávania, že v nemeckej metropole im úrady ponúknu byty, uviedol denník Tagesspiegel. Dreier vypravil autobus s utečencami, aby zvýšil tlak na kancelárku Angelu Merkelovú a prinútil ju zmeniť prístup k utečeneckej kríze.

Z 31 utečencov, ktorých Dreier dopravil do Berlína, chcú v metropole zostať len dvaja. Ostatní sa rozhodli vrátiť do Landshutu. Vysídlenci uviedli, že im predstavitelia okresu sľúbili, že v Berlíne dostanú byty, vedenie metropoly im však ponúklo len miesta v ubytovniach podobného druhu, v akých žijú v Bavorsku. Podľa denníka Tagesspiegel sa vysídlenci cítili podvedení a zneužití k Dreierovým politickým účelom.

Podľa Dreiera si spolková vláda neuvedomuje, že Bavorsko je utečencami preťažené, pretože sa zatiaľ nepodarilo zaregistrovať všetkých prichádzajúcich, takže v najväčšej spolkovej krajine musia zostať a nemôžu pokračovať do iných častí Nemecka. Vypravením autobusu na kancelárstvo vraj chcel docieliť, aby kancelárka Angela Merkelová na vlastnej koži pocítila dopad utečeneckej krízy.

Do Nemecka vlani prišlo približne 1,1 milióna utečencov. Väčšina z nich vstúpila do krajiny cez rakúsko-bavorskú hranicu, v októbri to bolo až 10-tisíc ľudí denne. V posledných mesiacoch sa počet prichádzajúcich znížil na zhruba 3-tisíc denne a polícia navyše denne vracia do Rakúska stovky ľudí, ktorí nechceli v Nemecku žiadať o azyl, ale chceli pokračovať ďalej na sever.