Čína plánuje v roku 2018 pristáť na odvrátenej strane Mesiaca

ČTK | 15.01.2016 15:13
Nefritový králik Foto:
Vozidlo Nefritový králik na Mesiaci.
Čína plánuje, že v roku 2018 pristane so svojou bezpilotnou sondou na odvrátenej strane Mesiaca. To sa doteraz žiadne kozmickej misii nepodarilo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske oficiálne médiá.

Úlohou misie bude študovať geologické podmienky na odvrátenej pologuli Mesiaca, ktorá je oveľa hornatejšia a obsahuje oveľa menej mesačných morí, uviedli už skôr experti z Čínskej akadémie vied. Prvé snímky väčšiny odvrátenej strany Mesiaca zaobstarala v roku 1959 sovietska sonda Luna 3.

V decembri 2013 na Mesiaci pristál čínsky modul Čchang-e 3, ktorý bol pomenovaný podľa mýtickej čínskej bohyne Mesiaca, s lunárnym robotickým vozítkom Nefritový králik. Čína sa tak stala po USA a Rusku treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj aparát.

„Sonda Čchang-e 4 bude s robotickým vozítkom vyslaná na pristátie a prieskumu na odvrátenej strane Mesiaca v roku 2018,“ citovala agentúra Nová Čína štvrtkové vyhlásenie vedúceho čínskeho prieskumu Mesiaca Liou Ťi-čunga. Nová sonda Čchang-e 4 je vraj obdobou sondy Čchang-e 3, ale unesie ťažší náklad.

V roku 2003 Čína dokázala vlastnými silami dostať na obežnú dráhu okolo Zeme človeka a do roku 2020 Peking plánuje umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Ambície Pekingu zahŕňajú aj pristátie prvého čínskeho kozmonauta na Mesiaci.