V Turecku zadržali 14 akademikov kvôli podpisu protivládnej petície

ČTK | 15.01.2016 15:30
Turecká polícia zadržala 14 univerzitných pedagógov, ktorí pripojili svoj podpis pod petíciu kritizujúcu vojenskú operáciu proti Kurdom. Kvôli tomu ich prokuratúra vyšetruje pre podozrenie z podpory terorizmu. Informovala o tom agentúra Anadolu. Petícia, ktorú podpísali aj niektorí akademici mimo Turecko, už má viac než 1 200 signatárov.

Polícia v piatok zasiahla proti vyučujúcim na univerzite v meste Kocaeli na severozápade Turecka. Podľa agentúry Anadolu môže čoskoro v rukách polície skončiť aj ďalších sedem pedagógov, ktorých zadržanie už úrady tiež nariadili.

Prokuratúra v Istanbule začala vyšetrovať signatárov petície tento týždeň a vo štvrtok rozhodla, že proti niektorým vznesie obvinenia kvôli protištátnej činnosti a teroristickej propagande.

Petícia zverejnená v pondelok kritizuje postup tureckej vlády proti kurdskej menšine na juhovýchode krajiny. Armáda vlani začala rozsiahlu ofenzívu proti bojovníkom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) po tom, čo sa v júli zrútilo dvojročné prímerie medzi Ankarou a PKK a boli prerušené obojstranné mierové rozhovory. Intenzívne boje začali potom, čo sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku a okrem radikálnemu Islamskému štátu sa rozhodla bojovať aj proti Kurdom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno povedal, že v roku 2015 bolo zabitých viac ako 3-tisíc bojovníkov PKK.

Akademici v petícii okrem iného žiadajú, aby vláda ukončila „úmyselné masakry a deportácie Kurdov a ďalších ľudí v regióne“, a vládnu operáciu nazývajú zločinom. „Boli porušené práva na život, slobodu a na bezpečie a bol porušený aj zákaz mučenia a zlého zaobchádzania daný ústavou a medzinárodnými konvenciami,“ stojí v texte. Jeho autori tiež naliehajú, aby sa zástupcovia vlády vrátili k rokovaciemu stolu a riešili problémy s Kurdmi mierovou cestou.

Proti signatárom petície vo štvrtok ostro vystúpil prezident Erdogan, ktorý ich nazval „zradcami národa“. Podľa neho sa podporovatelia petície postavili za teroristov z PKK. Dnes petíciu ostro kritizoval aj minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. „Neexistuje rozdiel medzi tým, keď teror podporujete finančne a keď ho podporujete politicky,“ povedal s tým, že žiadna krajina by nepovažovala „podporu alebo spoluprácu s teroristickou organizáciou“ za prejav zasluhujúci si ochranu z titulu slobody slova.

Turecká opozičná Ľudová republikánska strana (CHP) naopak na slobodu slova apelovala a zadržanie pedagógov odsúdila ako „nezákonné, neprijateľné a nebezpečné“. „Budeme ďalej podporovať tých občanov, ktorí uplatňujú slobodu slova, bez toho, aby vyzývali k násiliu,“ stojí v oficiálnom straníckom vyhlásení.

Podporu signatárom petície vyjadrili aj Spojené štáty. „Vyjadrenie znepokojenia nad násilím neznamená podporu terorizmu. Kritika vlády sa nerovná zrade,“ uviedol americký veľvyslanec v Turecku John Bass vo svojom vyjadrení na twitteri.

Agentúra Dogan uviedla, že stíhanie zrejme čaká značnú časť z doterajších 1 128 tureckých signatárov petície. V prípade odsúdenia by im hrozilo až päť rokov väzenia. K petícii sa pripojilo tiež mnoho univerzitných pedagógov zo zahraničia, okrem iného americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.