Juncker je presvedčený, že dohoda s Britániou bude vo februári

ČTK | 15.01.2016 15:42
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker je presvedčený, že sa vo februári nájde trvalé riešenie požiadaviek Británie na reformu jej vzťahov s úniou. Juncker to povedal v piatok v Bruseli a zdôraznil, že komisia v tejto otázke nie je vyjednávacou stranou, ale len prostredníkom.

Britský premiér David Cameron sľúbil vlani Britom dohodnutie novej podoby vzťahov svojej krajiny s Európskou úniou pred tým, než v krajine vyhlási referendum o zotrvaní kráľovstva v únii. Ústretovosť európskych partnerov Británie podľa neho posilní v referende zástancov zotrvania krajiny v únii.

„Som si takmer istý, že vo februári budeme mať dohodu. Nie nejaký kompromis, ale riešenie, trvalé riešenie,“ povedal šéf komisie na tlačovej konferencii. Pripustil však, že rokovania budú veľmi ťažké.

Cameron svoje požiadavky, ktoré zhrnul do niekoľkých základných skupín, poslal vlani na jeseň písomne ​​šéfovi únijných summitov Tuskovi. Najspornejším bodom je snaha Londýna obmedziť sociálne dávky pre prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ. Cameron chce ďalej väčšie právomoci národných parlamentov, zmeny vo fungovaní eurozóny a menšie zapojenie do európskej integrácie. „Sú to všetko veľmi, veľmi zložité otázky a v najbližších dňoch budeme musieť veľmi tvrdo pracovať, aby sme dospeli k nejakej dohode,“ zdôraznil Juncker.

O tejto záležitosti jedná Cameron tiež dvojstranne, v sérii schôdzok v európskych hlavných mestách. Premiéri a prezidenti únijných krajín sa v decembri vecou zaoberali len krátko. Zhodli sa však, že dohoda by mali všetky strany nájsť do februárového summitu Európskej únie, ktorý sa bude zaoberať aj migračnou krízou.

Cameron sľúbil voličom usporiadať referendum do konca roka 2017. Očakáva sa, že termín očakávaného hlasovania by mohol oznámiť po februárovom summite.