Pozorovateľom volieb v Ugande je Eduard Kukan

SITA | 15.01.2016 17:28
Po tom, čo ugandská vláda požiadala Európsku úniu o dohľad nad prezidentskými, parlamentnými a miestnymi voľbami naplánovanými na 18. februára, vyslala EÚ do Kampaly, hlavného mesta Ugandy, volebnú pozorovateľskú misiu. Hlavným predstaviteľom pozorovateľskej misie EÚ sa stal poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan, ktorý túto informáciu poskytol.

Predchádzajúce misie sa v Ugande uskutočnili v rokoch 2006 a 2011. „EÚ vyjadruje svoj trvalý záväzok k podpore dôveryhodných, transparentných a inkluzívnych volieb v krajine,“ uviedol Kukan.

Volebná pozorovateľská misia v Ugande sa skladá z viac ako 120 pozorovateľov zo všetkých členských štátov EÚ a Nórska. Do funkcie hlavného pozorovateľa nominovala Kukana vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini, ktorá verí, že nadchádzajúce voľby v Ugande budú transparentné a pokojné a budú upevňovať demokraciu. „Pod vedením šéfa pozorovateľskej misie Eduarda Kukana som presvedčená, že volebná pozorovateľská misia EÚ bude dôležitým príspevkom k priebehu tohto volebného procesu,“ uviedla Mogherini.

Kukanova misia bude sledovať všetky fázy volieb, vrátane kampane, a bude transparentne spolupracovať so všetkými zúčastnenými stranami v Ugande. „Dostali sa k nám obavy o možnom násilí počas volieb, o rovnoprávnosť prístupu kandidátov k médiám a obavy o presnosti voličského zoznamu,“ uviedol Kukan s tým, že od jeho príchodu do Kampaly sa stretol s mnohými partnermi, vrátane volebnej komisie, s ktorými diskutoval o dôležitosti transparentnosti a zapojenia občanov do volebného procesu.

Od 12. januára je v krajine 30 dlhodobých pozorovateľov, ktorí sa stretávajú so všetkými zainteresovanými stranami vrátane vlády a volebných úradníkov, kandidátov a zástupcov politických strán ako aj členov občianskej spoločnosti, voličov a médií. Ostatní pozorovatelia sa deň pred voľbami pripoja k misii, aby dohliadali na hlasovanie a sčítavanie hlasov.

Misia pôsobí v súlade s Deklaráciou zásad pre medzinárodné volebné pozorovateľské misie schválenou OSN v roku 2005. Všetci pozorovatelia sa musia pridržiavať Kódexu správania sa, ktorý vyžaduje prísnu neutralitu počas vykonávanej práce.