S&P znížila úverový rating Poľska, podľa Poliakov robí politiku

ČTK | 16.01.2016 10:00
Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Poľska o jeden stupeň na BBB+ z doterajšej známky A-.

Krok zdôvodnila legislatívnymi zmenami, ktoré od nástupu k moci urobila nová poľská vláda. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že agentúra by ho mohla ešte znížiť. Ministerstvo financií krok označilo za nepochopiteľný vzhľadom k súčasným finančným analýzam a politicky motivovaný. Námestník poľského ministra financií potom uistil investorov, že poľská ekonomika stojí na pevných základoch.

„Rozhodnutie ratingovej agentúry Standard & Poor's o znížení ratingu Poľska je nepochopiteľné z hľadiska hospodárskej a finančnej analýzy,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva.

„Od volebného víťazstva v októbri 2015 zaviedla nová poľská vláda rôzne legislatívne opatrenia, o ktorých sa domnievame, že oslabujú nezávislosť a efektivitu kľúčových inštitúcií“ uviedla agentúra. „Zníženie ratingu odráža náš názor, že systém kontroly a rovnováhy inštitúcií bol v Poľsku významne narušený,“ uviedol analytik S&P pre Poľsko Felix Winnekens.

Prípadné ďalšie zníženie ratingu Poľska závisí hlavne na tom, či sa budú zhoršovať verejné výdavky a menová politika tamojšej centrálnej banky.

Nová poľská vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) po nástupe k moci vlani na jeseň vďaka väčšine v oboch komorách parlamentu rýchlo schválila niektoré zmeny v zákonoch. Týkajú sa predovšetkým ústavného súdu a verejnoprávnych mé­dií.

Napríklad novela zákona o médiách, kvôli ktorej si Varšava vyslúžila kritiku opozície aj zahraničia, dáva právomoc vymenovať vedenie a členov dozorných rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu ministrovi štátneho pokladu. Až doteraz pritom boli tieto miesta obsadzované na základe verejných konkurzov.

Dianím v Poľsku sa zaoberá aj Európska komisia, ktorá v stredu oznámila, že začala proces s cieľom zhodnotiť aktuálnu situáciu v krajine v súvislosti s krokmi tamojšej novej vlády. Poľská premiérka Beata Szydlová ale tvrdí, že je demokracia v Poľsku pevná a zdravá.

Kroky S&P vyvolali ostrú kritiku, keď agentúra pred štyrmi rokmi zrazila ratingy deviatich krajín eurozóny vrátane Francúzska či Rakúska, ktoré tak prišli o špičkovú známku AAA. Šéf rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny vtedy uviedol, že zníženie ratingu nie je možné na základe ekonomických podkladov obhájiť. Napríklad Portugalsko vtedy označilo nižšie hodnotenie svojej krajiny za „nekonzistentné“.

„Základy poľskej ekonomiky sú stabilné. Potvrdila to (najnovšie) správa Medzinárodného menového fondu a dokonca aj správa samotnej S&P,“ napísal v reakcii na krok agentúry námestník poľského ministra financií Leszek Skiba v príspevku v sociálnych médiách.

Poľsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá v posledných dvoch desaťročiach nepretržite rástla a rast si zachovala aj počas poslednej svetovej finančnej krízy a ekonomickej recesie rokov 2008 až 2009. V minulom treťom štvrťroku zrýchlila poľská ekonomika ročné tempo rastu na 3,5 percenta. Ratingovú známku A- si krajina u agentúry S&P držala od roku 2007. Vlani agentúra zlepšila výhľad ratingu na pozitívny.

Krok ratingovej agentúry poslal kurz poľského zlotého na štvorročné minimum k euru. Ekonómovia predpokladajú, že keď sa v pondelok otvoria trhy, zasiahne prekvapivé rozhodnutie S&P tiež poľské štátne dlhopisy.