Prezidentské a parlamentné voľby na Taiwane vyhrala opozícia

ČTK | 16.01.2016 10:47, aktualizované: 
Taiwan, voľby Foto: ,
Volebný úradník drží volebný lístok s hlasom pre Demokratickú pokrokovú stranu DPP.
Sobotňajšie prezidentské voľby na Taiwane vyhrala opozičná vodkyňa Cchaj Jing-wen. Po sčítaní všetkých volebných lístkov získala 56,1 percenta hlasov, zatiaľ čo druhý skončil s 31 percentami šéf doteraz vládnej Národnej strany (Kuomintangu) Erik Čchu. Vyplýva to zo stránok taiwanskej volebnej komisie. Tretí sa umiestnil kandidát Prvej ľudovej strany (PFP) James Sung s 12,8 percentami hlasov. Volebná účasť bola 66,5 percenta hlasov. Na ostrove sa súčasne konali parlamentné voľby, po ktorých strana nastávajúcej prezidentky prvýkrát v histórii ovládne zákonodarný zbor.

Demokratická pokroková strana (DPP) Cchaj Jing-wenovej v parlamentných voľbách dostala 44 percent hlasov, zatiaľ čo Kuomintang podporilo 26,9 percenta zúčastnených voličov. DPP obsadí 69 zo celkových 113 kresiel. Kuomintang bude zastupovať len 32 poslancov. DPP bude mať svojho prezidenta iba druhýkrát, v rokoch 2000 až 2008 bol hlavou Taiwanu Čen Šuej-pien.

Vládny kandidát Čchu už po sčítaní viac ako polovice hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách uznal svoju porážku a víťazke zablahoželal. „Je mi to ľúto,“ povedal 54-ročný Čchu o svojej prehre. Obklopovali ho pritom jeho smutní priaznivci, z ktorých niektorí plakali. Politik dodal, že už rezignoval na vedenie Národnej strany, na čele ktorej stál od vlaňajšieho januára.

K víťazstvu opozičnej vodkyne už gratulovali aj Spojené štáty. „Taiwanský ľud opäť demonštroval silu svojho demokratického systému,“ vyhlásil hovorca amerického ministra zahraničia John Kirby. Zároveň poďakoval odchádzajúcemu taiwanskému prezidentovi Maovi za jeho úsilie rozvíjať silné partnerstvo s USA.

Päťdesiatdeväťročná právnička Cchaj Jing-wen, ktorá sa o najvyšší úrad uchádzala už pred štyrmi rokmi, sa stane prvou ženou v čele 23-milionového štátu, ktorý Peking považuje za jednu z čínskych provincií a ktorý uznáva len asi dvadsiatka krajín. Cchaj stojí v čele DPP, ktorá je tradične vnímaná ako sila odmietajúca zbližovanie s pevninskou Čínou.

Podľa analytikov sa však výrazná zmena politiky po voľbách nečaká. Sama Cchaj zastáva opatrný postoj. Začiatkom januára uviedla, že nemieni Čínu provokovať a že podporuje dialóg. Tento postoj zopakovala aj po vyhlásení výsledkov. Súčasne však vyzvala k uvoľneniu lodnej dopravy v Juhočínskom mori a k ​​pokojnému vyriešeniu tamojšieho sporu, ktorý vedie Peking a Tokio. Pritom poznamenala, že Taiwan bude naďalej rozvíjať vzťahy s Japonskom.

Peking sa dlhodobo vyhráža vojenským zásahom, ak by Taiwan oficiálne vyhlásil samostatnosť. Tento ostrov funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Čínsky zástupca na Tajwane po oznámení výsledkov hlasovania vyhlásil, že jeho krajina bude naďalej proti akýmkoľvek separatistickým aktivitám Taiwanu. Čínska odhodlanosť brániť svoje územie a suverenitu sú „pevné ako skala“, povedal čínsky zástupca, ktorého citovala agentúra Nová Čína.

Doterajší taiwanský prezident Ma Jing-ťiou, ktorý už odslúžil dva mandáty a nemohol znovu kandidovať a ktorý presadzoval politiku spolupráce s Pekingom, odstúpi z funkcie 20. mája.