Teherán očakáva uvoľnenie protijadrových sankcií

ČTK | 16.01.2016 11:41
Sankcie proti Teheránu majú byť uvoľnené v sobotu, keď Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydá svoju záverečnú správu o plnení minuloročnej dohody o iránskom jadrovom programe. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa.

„Dnešok je dobrým dňom pre iránsky ľud, lebo budú uvoľnené sankcie,“ citoval Reuters ministra, ktorý by mal v sobotu vo Viedni rokovať so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym a so šéfkou diplomacie Európskej únie Federikou Mogheriniovou.

Irán dohodu o obmedzení svojho jadrového programu uzavrel vlani v júli so šiestimi veľmocami (Francúzsko, Británia, USA, Rusko, Čína a Nemecko). Zaviazal sa k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, k vyvezeniu väčšiny už obohateného uránu, k prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku. Irán po uvoľnení sankcií okrem iného získa prístup k 100 miliardám dolárov z ropných príjmov, ktoré sú blokované v bankách v zahraničí.