Schäuble navrhuje celúnijnú daň na benzín na riešenie migrácie

ČTK | 16.01.2016 13:55
Nemecký minister financií navrhuje vytvoriť osobitnú celoúniovú daň na benzín, ktorá by bola zdrojom peňazí pre riešenie utečeneckej krízy. Wolfgang Schäuble to vyhlásil v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Süddeutsche Zeitung.

„Musíme chrániť vonkajšie hranice schengenského priestoru voľného pohybu. Riešenie tohto problému nesmie spočívať v obmedzovaní existujúcich prostriedkov,“ povedal Schäuble. Pokiaľ ale nie je možné dodatočné peniaze nájsť v štátnom a ani v únijnom rozpočte, mohli by podľa neho byť zdrojom financií napríklad odvody z každého litra benzínu. O výške takejto dane sa ale nezmienil.

Sa Schäubleho názorom nesúhlasí napríklad jeho stranícka kolegyňa podpredsedníčka kancelárkinej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Julia Klöcknerová. Nie je vraj obhájiteľné, aby ľudia odvádzali ďalšie peniaze, keď Nemecko má rekordné daňové príjmy a rozpočtové prebytky. Klöcknerová je favoritkou pred marcovými krajinskými voľbami v Porýní-Falcku, pripomenula DPA.

Proti ďalšej dani z pohonných hmôt sa stavia aj najväčší nemecký autoklub ADAC. „Len preto, že teraz je benzín lacný, nie je žiadny dôvod na "šraubovanie“ cien," uviedlo združenie.