Islamisti v sýrskom Dajr az-Zaure údajne zabili 250 ľudí

ČTK | 16.01.2016 21:23
Islamisti v sobotu pri útokoch na vládou kontrolovanú štvrť sýrskeho mesta Dajr az-Zaur zabili najmenej 250 ľudí, tvrdí zdroj blízky sýrskemu režimu. Podľa opozičných aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Londýna, je obetí 75. Medzi mŕtvymi sú provládni bojovníci aj ich rodiny, uviedla agentúra Reuters. Pôvodná bilancia pritom hovorila "len" o 35 mŕtvych.

Islamisti v posledných dňoch obsadili niekoľko štvrtí mesta Dajr az-Zaur v rovnomennej provincii. Teraz kontrolujú asi 60 percent mesta ležiaceho vo východnej Sýrii. Podľa Ramiho Abdala Rahmána zo SOHR je ťažké zistiť detaily o útokoch. Zatiaľ sú vraj k dispozícii informácie, že mŕtvych je určite niekoľko desiatok. Podľa miestnych aktivistov ozbrojenci niektorým obetiam odťali hlavy.

Tvrdé boje medzi vládnymi jednotkami podporenými ruskými nálety a islamskými bojovníkmi sa rozhoreli aj v provincii Halab. Podľa SOHR prišlo pri útoku na vládne pozície pri meste Al-Báb o život najmenej 16 radikálov z Islamského štátu (IS). Al-Báb držia vo svojich rukách radikáli, vládnym jednotkám sa tam však darí postupovať. Sýrska armáda sa teraz nachádza asi desať kilometrov od mesta, čo je podľa aktivistov zo SOHR najbližšie od roku 2012. V ofenzíve svojimi leteckými údermi pomáhajú ruské lietadlá. Moskva podniká nálety na ciele v Sýrii od konca septembra minulého roka.

Al-Báb leží asi 30 kilometrov južne od tureckých hraníc. Do rúk rebelov sa dostal v júli 2012, rok na to sa mesta zmocnili islamisti. Boje pri Al-Bábe predstavujú len jeden zo siedmich frontov, na ktorých sa sýrska armáda snaží uspieť v provincii Halab. Cieľom vládnych vojakov je najmä odrezať povstalcov v meste Halab od zásobovacích trás.