USA a EÚ rušia sankcie voči Iránu

ČTK | 16.01.2016 23:09
Spojené štáty a Európska únia rušia sankcie voči Iránu. Oznámili to v sobotu americký minister zahraničia John Kerry a šéfka diplomacie Európskej únie Federika Mogheriniová.
Vysoká predstaviteľka Európskej únie Federica... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Irán, Európska únia, MAAE, Mogherini, Zarif Vysoká predstaviteľka Európskej únie Federica Mogheriniová a iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif (vpravo) na tlačovej konferencii vo Viedni v sídle Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). EÚ a USA zrušili sankcie voči Iránu.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) totiž dospela k záveru, že Teherán splnil všetky požiadavky minuloročnej dohody s veľmocami ohľadne svojho jadrového programu.

Šéf MAAE Jukija Amano označil sobotu 16. januára 2016 za „dôležitý deň pre medzinárodné spoločenstvo“. Ako dodal, inšpektori agentúry priamo na mieste v Iráne preverili, že krajina splnila všetko, čo sa od nej žiadalo. Oznámil tiež, že v nedeľu odcestuje do Iránu, kde sa stretne aj s prezidentom Hasanom Rúháním.

„Jadrová dohoda dnes (v sobotu) priniesla svoje ovocie,“ uviedol na twitteri iránsky prezident Rúhání, ktorý zároveň pochválil Iráncov za to, akú preukázali trpezlivosť pri zdĺhavých rokovaniach.

Bezprostredne po tom, Keď americký minister oznámil zrušenie sankcií, podpísal prezident Barack Obama príslušné nariadenia, ktorá sankcie definitívne ukončia. „Dnes sú vďaka krokom urobeným od vlaňajšieho júla Spojené štáty, naši spojenci na Blízkom východe a v celom svete vo väčšom bezpečí, pretože hrozba jadrovej zbrane je menšia,“ povedal Kerry vo Viedni.

Oznámenie o plnení minuloročnej dohody s Iránom svetové mocnosti takmer jednohlasne privítali. Podľa britského ministra zahraničia Philipa Hammonda sa teraz Blízky východ a celý svet stanú bezpečnejším miestom. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier vo svojom oficiálnom vyhlásení označil dohodu za „historický úspech diplomacie“. Aj podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna je naplnenie záväzkov jadrovej dohody dôležitým míľnikom.

Zástupcovia Izraela však vyjadrili presvedčenie, že Teherán sa bude napriek dohode aj naďalej pokúšať o vývoj jadrovej zbrane.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif už v sobotu ráno uviedol, že sankcie proti Teheránu by mali byť zrušené ešte v ten istý deň. „Dnešok je dobrým dňom pre iránsky ľud, lebo budú uvoľnené sankcie,“ citoval Reuters ministra, ktorý v sobotu vo Viedni rokoval s Kerrym a Mogheriniovou.

Irán dohodu o obmedzení svojho jadrového programu uzavrel vlani v júli so šiestimi veľmocami (Francúzsko, Británia, USA, Rusko, Čína a Nemecko). Zaviazal sa k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, k vyvezeniu väčšiny už obohateného uránu, k prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku.

Irán po uvoľnení sankcií okrem iného získa prístup k 100 miliardám dolárov z ropných príjmov, ktoré sú blokované v bankách v zahraničí.