Maródky sestier preverí poisťovňa

Zlatica Beňová, Pravda | 17.01.2016 15:00
sestry, zdravotnístvo, štrajk Foto: ,
O tom, že v prešovskej nemocnici chýbajú na niektorých oddeleniach sestry, informovalo odborové združenie sestier v pondelok.
Akcia prešovských sestier, ktorých za dva dni až 136 odišlo na PN, stráca na imidži. Jednak pacientov zo dňa na deň nechali napospas osudu. Keďže väčšinou ide o tie, ktorým sa končí výpovedná lehota tento mesiac, vystáva otázka, či sú skutočne choré, alebo len zneužili štatút maródky, aby dostali nemocnicu a vládu pod tlak. Takto si chcú vybojovať vyššie platy.

V prešovskej nemocnici v týchto dňoch vznikla iniciatíva zo strany zdravotných sestier, ktoré nedali výpovede. Svojím podpisom odsudzujú formu protestu svojich kolegýň, ktoré odchádzajú od pacientov na maródky a očéerky. Iniciatívu rozbehla vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a zároveň prezidentka regionálnej komory sestier v Prešove Ľubica Staroňová. „Nesúhlasíme s formou, akú zvolili naše kolegyne, ktoré podali výpovede. Je nás dosť, ktoré zostávame na svojich pozíciách,“ povedala Staroňová. Podobne ako ona zmýšľajú podľa nej aj ostatné sestry z jej oddelenia. Koľko ľudí sa pridalo k inciative, však nevedela povedať.

Sestry, ktoré boli tento týždeň vypísané na maródky, už kontroluje aj Sociálna poisťovňa. Požiadala o to nemocnica, pretože chorobnosť za týždeň stúpla o tisíc percent v porovnaní s 15 rokmi. Existuje tu teda podozrenie, že zdravotníčky mohli zneužiť inštitút PN a dali sa vypísať bez toho, aby boli skutočne choré. „Minulý rok sme dostali takýchto žiadostí 1¤769 a všetkým sme vyhoveli, takže pre nás je kontrola pracovníkov prešovskej nemocnice rutinná záležitosť a vôbec nevnímame súvislosti s prípadným štrajkom a podobne,“ reagoval riaditeľ komunikačného odboru Peter Višváder. Poisťovňa ešte nemá čísla o počtoch sestier, ktoré skontrolovali. Višváder vysvetlil, že ich vyhodnocujú raz mesačne.

Dosahy maródok cítia samotní pacienti, ktorí sa obrátili na Asociáciu na ochranu práv pacientov. Mladej mamičke po pôrode v prešovskej nemocnici dieťa previezli do Košíc. Bolo totiž umiestnené na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorú vedenie pre nedostatok sestier presunulo. Matka teraz nevie, čo má robiť, ako má dojčiť dieťa, či odstrekovať mlieko. Na psychike jej táto situácia nepridáva. Prezidentka asociácie Katarína Kafková upozorňuje, že toto by mali kompetentní riešiť aj preto, že od februára chce v práci skončiť po celom Slovensku asi 700 sestier.

Asociácia dostáva podnety najmä od starších ľudí, ktorých čakajú plánované operácie. „Sú znepokojení, či budú operovaní a kde podstúpia zákrok. Sú neistí, čo s nimi bude, hlavne po finančnej stránke, majú strach, či budú mať peniaze na cestovanie do iných zariadení,“ dodala. Podľa nej je pravdepodobné, že v najbližších dňoch vzniknú podobné problémy aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach. Vyzvala preto na rokovanie všetky zúčastnené strany, aby prišlo k dohode čo najskôr.

K rokovaniu však zrejme nedôjde. Minister zdravotníctva Viliam Čislák tvrdí, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebude ohrozené v žiadnej z nemocníc. Protestu sestier nerozumie, keďže ich priemerné platy v štátnych nemocniciach sú podľa neho 1¤100 eur, v súkromných nemocniciach je to 780 eur. Pripomína, že v Čechách sú priemerne mzdy nižšie, je to 1¤055 eur, v súkromných nemocniciach je to o niečo viac, 817 eur. Sestry by si preto mali rozmyslieť, či zotrvajú ďalej na výpovediach.

Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová nesúhlasí s ministrovým tvrdením. Pripustila, že české a slovenské platy sú podobné. „Podstatné je, že sestry tam majú lepšie podmienky na prácu, jedna sestra sa nestará o 30 pacientov, ako je to u nás, na chorých majú viac času, a takisto majú viac obslužného personálu,“ pripomenula. Lazorová uviedla, že vyzývajú ministerstvo aj vládu na dialóg už dlhšie. Keďže nemajú ohlas, sestry sú pripravené zo zdravotníctva o­dísť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ