Jeden z účastníkov testov nového lieku vo Francúzsku zomrel

ČTK | 17.01.2016 16:38
Francúzsko, liek, testovanie, Biotrial Foto: ,
Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová a neurológ z nemocnice v Rennes Gilles Edan počas tlačovej konferencie.
Jeden z dobrovoľníkov, ktorí sa v súkromnom laboratóriu vo francúzskom meste Rennes zúčastnili testov nového liekov, zomrel. Oznámila to miestna nemocnica, ktorú citovala agentúra AFP. Stav ďalších piatich ľudí, ktorých kvôli testovaniu lieku hospitalizovali s vážnymi problémami, je vraj už stabilizovaný.

„Pacient bol v stave klinickej smrti a zomrel počas dňa,“ uviedla nemocnica vo vyhlásení. Všetkých šesť hospitalizovaných sa účastnilo testov lieku proti bolesti a úzkosti vyrábaného v portugalskom laboratóriu Bial. Dostalo ho celkovo 90 ľudí v rôznych dávkach, týchto šesť obdržalo rovnakú dávku a vyššiu ako ostatní. „Zvyšných 84 ľudí je úplne zdravých,“ vyhlásil generálny riaditeľ laboratória Biotrial François Peaucelle.

Súkromné ​​zariadenia firmy Biotrial, ktorá sídli v Rennes, malo podľa ministerstva zdravotníctva úradné povolenie. Všetci testovaní sa experimentu zúčastnili dobrovoľne. Liek začali muži vo veku 28 až 49 rokov brať 7. januára. Jeden človek ochorel pred týždňom a ostatných päť neskôr. Po incidente laboratórium všetky skúšky pozastavila.

Každý rok sa podľa francúzskych médií podobných klinických testov v Európe zúčastňujú tisíce dobrovoľníkov. Často sa jedná o študentov, ktorí si chcú zaplatiť štúdia. Incidenty sú zriedkavé, pretože vedci prvé testy na zdravých ľuďoch robia s minimálnym množstvom látky a až po jej vyskúšaní liek testujú na zvieratách.