Pri útoku v juhojemenskom Adene zomrelo sedem ľudí

ČTK | 17.01.2016 20:24
Pri samovražednom útoku na dom policajného veliteľa v juhojemenskom Adene zahynulo sedem civilistov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje. Policajný veliteľ vyviazol bez zranení, podobný pokus o atentát prežil už na začiatku januára.

Útočník narazil autom do domu veliteľa a odpálil výbušniny umiestnené vo vozidle. Explóziu bolo počuť po celom meste, popísali svedkovia. Ďalších 12 osôb utrpelo zranenia.

Útok je posledným z radu násilností, ktoré zasiahli prístavné mesto, v ktorom teraz sídli jemenská vláda. Presunula sa tam vlani na jeseň zo saudskoarabského exilu. Metropolu Saná bol kabinet nútený opustiť potom, čo nad mestom v septembri 2014 získali kontrolu šiitski povstalci.

Do konfliktu medzi jemenskou vládou a povstalcami sa vlani v marci na strane jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího vložila koalícia vedená Saudskou Arábiou. Boje si odvtedy vyžiadali najmenej 5 800 obetí. Z chaosu v krajine ťažia teroristi z al-Kajdy, ktorí v minulých rokoch pôsobili na jemenskom juhu.